UMNO hancur jika terima kembali ‘gunting dalam lipatan’, kata Ku Li

0
193

TENGKU Razaleigh Hamzah khuatir UMNO akan hancur sekiranya tidak tegas menguatkuasakan disiplin, di sebalik desakan kepada kepimpinan parti supaya menerima kembali bekas ahli atau menarik balik hukuman.

Veteran parti itu memberi amaran UMNO mengundang padah sekiranya ia menerima kembali ‘gunting dalam lipatan’, semata-mata kerana PRN akan diadakan tidak lama lagi.

“Disiplin kena kuat kuasa. Kalau pasukan membiarkan ikut kehendak mereka…hancur,” katanya ketika ditanya mengenai keterbukaan UMNO menerima kembali bekas ahli, di Perhimpunan Agung UMNO 2023 pada Sabtu.

Beliau yang menyertai semula UMNO pada 1996 selepas Semangat 46 dibubarkan, percaya membawa masuk gunting dalam lipatan tidak membantu mana-mana pihak.

“Nak bawa masuk gunting dalam lipatan tak menguntungkan sesiapa,” katanya memetik laporan FMT, hari ini.

Zahid pada ucapan penggulungan PAU 2023 berkata Umno sedia menerima kembali bekas ahli dan mereka yang digantung sekiranya tidak menyerang parti dari luar.

Tokoh yang lebih dikenali sebagai Ku Li itu berkata, sikap mereka selepas dihukum akan menunjukkan sama ada mereka setia atau membinasakan parti.

Pendirian itu menyusuli gesaan demi gesaan daripada perwakilan yang berkata ramai yang masih sayangkan UMNO dan parti itu tidak boleh berpecah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here