Jana Wibawa: Wan Saiful fail permohonan batal tuduhan

0
105

AHLI Parlimen Tasek Gelugor, Datuk Wan Saiful Wan Jan yang didakwa meminta dan menerima rasuah berhubung inisiatif Jana Wibawa, memfailkan permohonan untuk membatalkan pertuduhan itu atas alasan ia cacat.

Wan Saiful yang memfailkan notis usul di Mahkamah Sesyen pada Isnin, berkata beliau berhak mendapat pembebasan jika pertuduhan itu dibatalkan.

Peguam Amer Hamzah Arshad mengesahkan pengurusan kes akan diadakan petang ini.

Pada 21 Feb lalu, Wan Saiful didakwa menerima rasuah hampir RM7 juta.

Dia juga didakwa meminta jumlah tidak dinyatakan untuk projek jalan raya bernilai RM232 juta dikaitkan dengan program Jana Wibawa.

Beliau didakwa menerima RM6.9 juta melalui akaun bank CIMB milik syarikatnya, WSA Advisory Group Sdn Bhd, daripada akaun Maybank milik Nepturis Sdn Bhd.

Dia juga didakwa meminta jumlah tidak dinyatakan daripada Lian Tan Chuan di Royal Lake Club, Kuala Lumpur pada April tahun lepas untuk membantu syarikat itu mendapatkan projek Central Spine Road bernilai RM232 juta daripada kerajaan persekutuan.

Kedua-dua pertuduhan itu didakwa dilakukan antara Julai dan September tahun lalu dalam usaha syarikat itu mendapatkan surat penerimaan bagi projek terbabit.

Wan Saiful berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan, atau RM10,000, mana lebih tinggi, jika sabit setiap kesalahan.

Dalam afidavit menyokong usul itu, bekas ketua penerangan Bersatu itu berkata, pertuduhan dirangka itu tidak mematuhi peruntukan dalam Kanun Tatacara Jenayah kerana tarikh dan masa sebenar kesalahan itu tidak dinyatakan.

“Peguam saya memaklumkan ini penting bagi saya untuk melakukan pembelaan berkesan, termasuk pembelaan alibi,” katanya sambil menambah pertuduhan itu tidak mempunyai butiran bagaimana dia melakukan kesalahan didakwa itu.

“Pertuduhan itu tidak mendedahkan sebarang kesalahan kerana membantu mendapatkan projek bukanlah jenayah di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.”

Lebih-lebih lagi, katanya, dirinya tidak mempunyai sebarang jawatan awam dalam pentadbiran kerajaan bagi membolehkannya mempengaruhi pemberian projek kerajaan kepada sektor swasta.

Wan Saiful berkata, jika kes itu diteruskan, reputasinya akan tercemar, selain perlu menghabiskan banyak masa di mahkamah dan akan mengeluarkan perbelanjaan besar untuk mempertahankan kes itu kerana melibatkan peguam.

“Saya telah dinasihatkan peguam bahawa pertuduhan cacat boleh menyebabkan perbicaraan terbatal sekiranya kes itu diteruskan,” katanya sambil menambah ia akan membuang masa dan sumber semua pihak

Program Jana Wibawa merupakan inisiatif rangsangan Covid-19 untuk membantu kontraktor Bumiputera. Ia diselubungi kontroversi selepas Perdana Menteri, Anwar Ibrahim berkata, kos beberapa projek terlalu tinggi dan diluluskan tanpa proses tender.

Pakej rangsangan itu dilaksanakan ketika Muhyiddin Yassin menjadi perdana menteri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here