Tolak mereka yang serang tokoh Melayu secara peribadi-Hadi

0
189

PRESIDEN Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, parti itu menyokong Proklamasi Orang Melayu yang dicetuskan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Kata Ahli Parlimen Marang itu, usaha Mahathir dengan mempertemukan pemimpin politik, ilmuwan dan pertubuhan bukan kerajaan penting dalam memperkasa bangsa itu kembali.

“Ketepikan mereka yang tenggelam dalam mengejar apa sahaja cita-citanya sehingga matlamat menghalalkan segala cara dan menyerang tokoh-tokoh Melayu secara peribadi yang berjaya dalam politik, ekonomi, akademik dengan berbagai-bagai ungkit-mengungkit dan sindiran.

“Pada masa yang sama, mereka itu bersekongkol dengan kalangan yang nyata bukan Islam dan bukan Melayu yang paling besar dan banyak penyakaunya, paling ramai kaya-raya menjadi penyumbang dan penerima rasuah,” katanya dalam satu hantaran menerusi Facebook milinya, hari ini.

Abdul Hadi menambah, masyarakat Melayu kini berada dalam masalah kerana berpecah-belah dan pada masa yang sama mengalami keruntuhan moral.

Justeru, beliau menyatakan bahawa usaha penyatuan berkenaan penting supaya kuasa politik bangsa tersebut tidak terlucut.

“Selamatkan keadaan hari ini dengan perpaduan bangsa Melayu Islam, sepertimana Rasulullah SAW memulakan dengan perpaduan bangsa Arab,” katanya, lapor Sinar Harian.

Baru-baru ini, beberapa pemimpin Pas termasuk beliau sendiri dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menandatangani proklamasi tersebut.

Perkara tersebut bagaimanapun mengundang reaksi negatif daripada beberapa pihak termasuk Pemimpin Kanan DAP, Dr P Ramasamy.

Ujar beliau, proklamasi tersebut hanya propaganda politik untuk meraih sokongan orang Melayu bagi menjatuhkan Kerajaan Perpaduan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here