MP PN gesa kerajaan pertimbang tuntutan doktor kontrak

0
184

SEORANG Ahli Parlimen pembangkang berharap kerajaan melihat tuntutan doktor kontrak yang melakukan mogok terlebih dahulu supaya apa yang disuarakan mendapat pertimbangan.

Menurut Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas), kebajikan doktor kontrak yang melancarkan mogok selama tiga hari bermula hari ini perlu diberi perhatian.

Jelasnya di Dewan Rakyat, isu itu berlaku ketika jumlah doktor di hospital kerajaan masih kurang berbanding jumlah sepatutnya.

Sementara itu, beliau menyifatkan keputusan kerajaan mengeluarkan cecair vape dari Jadual Pertama Akta Racun 1952 sebagai tindakan yang gopoh.

“Ia bukan isu mengapa dikeluarkan, tetapi isu pokok ialah kenapa dikeluarkan dalam keadaan tergesa gesa.

“Apakah mekanisme kerajaan untuk mengawal produk vape di pasaran yang saban tahun lamanya, industri ini berleluasa dalam negara kita tanpa mekanisme pengawalan yang spesifik,” katanya, menurut laporan Harakahdaily.

Beliau menyatakannya ketika perbahasan Rang Undang-Undang Kewangan 2023, di Parlimen hari ini.

Ahmad Fadhli yang juga Ketua Pemuda Pas Pusat berkata, satu-satunya mekanisme kawalan yang ada ialah melalui Akta Racun 1992

“Itu pun hanya terhad kepada vape yang mempunyai kandungan nikotin. Sekarang yang satu (mekanisme) ini pun dibuang, jadi apa mekanisme yang tinggal?” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here