20 terbunuh bas bawa jemaah umrah langgar jambatan

0
115

SERAMAI 20 orang terbunuh manakala puluhan yang lain cedera selepas sebuah bas membawa jemaah umrah menuju ke Mekah terbakar selepas melanggar jambatan.

Kemalangan berlaku pada minggu pertama Ramadan di tengah kesibukan melakukan ibadah umrah dan hanya beberapa bulan sebelum jutaan umat Islam menunaikan haji.

“Menurut maklumat awal yang kini kami terima, jumlah kematian dalam kemalangan ini mencecah 20, dan jumlah kecederaan adalah kira-kira 29,” lapor saluran Al-Ekhbariya yang bersekutu dengan kerajaan.

Saluran itu berkata, mangsa terdiri daripada warganegara berbeza tetapi tidak memberikan pecahan.

Bas itu mengalami masalah tanpa menyatakan secara spesifik, manakala akhbar swasta Okaz berkata, kemalangan itu berpunca daripada masalah dengan brek.

“Kenderaan itu melanggar jambatan, terbalik dan terbakar,” menurut laporan berkenaan.

Rakaman yang disiarkan di Al-Ekhbariya menunjukkan seorang wartawan berdiri di hadapan apa yang kelihatan seperti peluru bas yang hangus.

Mengangkut jemaah di sekitar tapak suci Arab Saudi adalah tugas yang berbahaya, terutamanya semasa haji, apabila jalan raya boleh menjadi huru-hara dengan bas menyebabkan kesesakan lalu lintas yang tidak berkesudahan.

Pada Oktober 2019, kira-kira 35 warga asing terbunuh dan empat lagi cedera apabila sebuah bas bertembung dengan sebuah lagi kenderaan berat berhampiran Madinah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here