Tingkatkan kadar gaji untuk menoktahkan beban kos sara hidup

0
156

ISU kos sara hidup tidak dapat diselesaikan melainkan kadar kenaikan gaji adalah seiring dengan kadar inflasi.

Penganalisis Ekonomi Prof. Madya Dr. Mohd. Yusof Saari berkata, langkah yang diambil oleh kerajaan ketika ini di bawah inisiatif Rahmah hanya bersifat jangka masa pendek.

Jelasnya, apa yang berlaku hari ini ialah pergerakan harga inflasi yang lebih pantas berbanding peningkatan gaji dan berbeza sekiranya harga barang dan gaji naik seiring.

“Itu tiada masalah. Situasi ini lebih memburuk akibat Covid-19. Sebelum Covid-19, 39 peratus pekerja bergaji RM2,000 ke bawah. Kalau kita ambil kira julat pendapatan RM3,000, angka pekerja yang menerima gaji sedemikian boleh mencecah 60 peratus.
Tetapi angka itu jauh lebih rendah pascapandemik.

“Jadi, itu yang menyebabkan kos sara hidup semakin meruncing. Pemerhatian saya, isu ini masih membelenggu meskipun ada inisiatif Menu Rahmah,” katanya dalam program Dialog Poket Rakyat terbitan Astro Awani.

Justeru, Mohd. Yusof mencadangkan agar kenaikan gaji dimulakan di peringkat sektor awam sebelum diikuti oleh sektor swasta.

“Isu gaji kita perlu faham bahawa, tidak ada jalan lain, kita mesti naikkan gaji. Cadangan Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) supaya naikkan gaji penjawat awam gred rendah, ada meritnya,” ujar beliau.

Jelasnya ini kerana, kalau diihat perjalanan ekonomi Malaysia, gaji akan bergerak dalam sektor swasta apabila sektor kerajaan bergerak dahulu.

Mohd. Yusof turut mencadangkan agar Kementerian Kewangan (MOF) atau Kementerian Ekonomi yang mengetuai usaha menangani kos sara hidup, berbanding dasar kerajaan semasa yang meletakkan tugas ini di bahu KPDN.

Asas kepada cadangan itu, katanya, adalah kerana MOF dan Kementerian Ekonomi mempunyai kuasa menentukan kaedah perbelanjaan dana kerajaan, khususnya dana pembangunan.

Oleh itu, kementerian-kementerian ini boleh membuat keputusan yang lebih berkesan dengan peruntukan yang lebih besar, tambahnya.

Penganalisis Ekonomi Prof. Madya Dr. Mohd. Yusof Saari

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here