Pengurangan subsidi boleh sebabkan kenaikan inflasi mendadak pada tahun ini-Muhyiddin

0
132

Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

TAN Sri Muhyiddin Yassin berkata, jumlah subsidi dikurangkan daripada RM80 bilion kepada RM64 bilion pada 2023 akan memberi kesan terutama kenaikan kadar inflasi secara mendadak di negara ini pada tahun ini.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu mempersoalkan sama ada kerajaan sudah menilai dan mengenal pasti kesan terhadap pengurangan ini.

“Hal ini kerana pengurangan jumlah subsidi boleh menyebabkan kenaikan kadar inflasi yang mendadak pada tahun ini. Rata-rata rakyat yang tidak berkemampuan masih sengsara untuk meletakkan makanan di atas meja.

“Tambahan pula, meskipun terdapat momentum positif dalam proses pemulihan ekonomi, kerajaan perlu mengambil langkah proaktif supaya bantuan dapat disalurkan segera secara efektif kepada golongan yang memerlukan.

“Subsidi yang diberikan oleh kerajaan kepada rakyat ternyata dapat meringankan beban mereka, tetapi ia seharusnya dilakukan secara bersasar,” katanya ketika berucap dalam Perbahasan Belanjawan 2023 Peringkat Dasar di Dewan Rakyat, Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata, subsidi merupakan bantuan kewangan dan bukan satu bentuk insentif kerajaan.

Muhyiddin mahu subsidi kerajaan memberi manfaat kepada mereka yang benar-benar memerlukan manakala golongan yang berkemampuan pula dapat bersama-sama menyumbang kepada kebajikan masyarakat dan kemajuan ekonomi negara.

“Oleh itu, kadar produktiviti memainkan peranan penting dalam penentuan pengeluaran subsidi untuk mengelakkan sebarang ketirisan dan pembaziran dalam perbelanjaan kerajaan,” ujarnya.

Sebagai contoh kata Muhyiddin semua kos bahan input dalam rantaian pengeluaran perlu berdasarkan peningkatan kadar produktiviti.

Selain itu Kerajaan perlu mewujudkan mekanisme bagi memastikan peningkatan daya pengeluaran di negara ini, tambahnya.

“Malahan, YAB Tambun dalam belanjawan menyebut tentang iltizam kerajaan hari ini untuk mengambil pendekatan yang progresif dalam konteks subsidi bersasar, namun saya melihat masih tiada mekanisme yang kukuh dalam aspek pelaksanaannya.

“Kerajaan hari ini tidak membuat saringan had subsidi mengikut kategori pendapatan T20, M40 dan B40, seperti mana yang telah dilaksanakan oleh kerajaan sebelum ini,” katanya.

Ahli Parlimen Pagoh itu berkata, bukan itu sahaja, klasifikasi subsidi harus disemak semula secara teliti untuk mengurangkan bebanan fiskal negara.

Misalnya, subsidi terhadap bahan input seperti baja bolehlah dikekalkan, namun subsidi menyeluruh terhadap output seperti bahan api harus diselaraskan dengan harga semasa global, katanya.

“Seperti yang telah saya nyatakan sebelum ini, ia mestilah mengikut formula produktiviti bagi setiap kos bahan input kepada output.

“Sebagai sebuah kerajaan yang bertanggungjawab, kerajaan perlu menjalankan pemantauan dan intervensi untuk menentukan keberhasilan terhadap langkah ini iaitu pengurangan kadar kemiskinan,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here