Dasar konsolidasi Belanjawan 2023 kurangkan defisit tidak realistik-Muhyddin

0
147

Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan dasar mengenai konsolidasi Belanjawan 2023 untuk mengurangkan defisit kepada 3.2 peratus daripada KDNK menjelang 2025, dilihat sebagai kurang realistik.

Jelanya, ini kerana keadaan negara masih dalam proses pemulihan ekonomi dan rakyat serta perniagaan masih memerlukan bantuan kerajaan.

“Situasi geopolitik semasa juga menyebabkan ketidaktentuan harga minyak yang memberi kesan negatif kepada pendapatan negara, termasuk mengehadkan kadar bantuan kepada rakyat,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pagoh berkata demikian dalam Perbahasan Belanjawan 2023 Peringkat Dasar di Dewan Rakyat, Kuala Lumpur hari ini.

Katanya, berdasarkan laporan Bank Negara Malaysia (BNM), ekonomi Malaysia mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 8.7 peratus pada 2022.

Menurut Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu, ini boleh dilihat sebagai satu petanda positif pemulihan ekonomi negara.

Namun katanya, angka berkenaan tidak memberi makna dan tidak menggambarkan situasi sebenar ekonomi rakyat, terutamanya mereka yang sedang bergelut dengan kesan-kesan akibat peningkatan kos sara hidup.

Realitinya ujar Muhyiddin, kadar pertumbuhan ekonomi kekal pada kadar sederhana dan tidak sekata, dengan pelbagai kekangan merentas beberapa sektor utama, termasuk sektor ekonomi, sosial serta pendidikan.

Beliau berkata, menurut laporan tinjauan ekonomi dan fiskal dan anggaran hasil terkini, kadar pertumbuhan hasil kerajaan Pusat menunjukkan trend menurun, daripada purata tahunan sebanyak 10.7 peratus dalam tempoh 2000 hingga 2009 kepada 4.5 peratus antara 2010 hingga 2018.

“Saya juga ingin mengingatkan bahawa Malaysia mempunyai lebih kurang 1.3 juta pembayar cukai individu. Ini mewakili hanya empat peratus yang menampung keseluruhan populasi yang melebihi 33.5 juta.

“Sebahagian besar kutipan hasil digunakan untuk perbelanjaan mengurus dengan peruntukan terbesar diberikan kepada emolumen, diikuti peruntukan persaraan, geran kepada badan berkanun, negeri dan lain-lain.

“Perbelanjaan mengurus yang menggunakan 99 peratus daripada hasil kerajaan Pusat seperti dalam Belanjawan yang dibentangkan oleh YAB Tambun adalah tanda kesihatan fiskal yang terhad dan membimbangkan.

“Tambahan lagi, dasar mengenai konsolidasi belanjawan untuk mengurangkan defisit kepada 3.2 peratus daripada KDNK menjelang 2025,” katanya. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here