PDRM tidak kompromi, lindungi anggota terlibat salah laku jenayah -Razarudin

0
219

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan melindungi atau menyembunyikan warga kerjanya yang terlibat dengan sebarang bentuk salah laku jenayah atau dadah.

Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain berkata PDRM sama sekali tidak akan berkompromi dengan hal itu dan tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang didapati bersalah.

“Suka saya mengulangi peringatan pucuk pimpinan bahawa PDRM tidak akan melindungi atau menyembunyikan anggotanya yang terlibat dengan sebarang bentuk jenayah, dadah mahupun menjadi ahli kepada mana-mana kumpulan haram.

“Warga PDRM juga diingatkan supaya sentiasa menjaga tingkah laku walau di mana berada serta apa jua keadaan sekalipun…kepesatan teknologi media sosial masa kini membuatkan kita sering menjadi perhatian masyarakat…setiap salah laku warga PDRM akan dilaporkan di media sosial,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap merasmikan Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang (IPD), di sini, hari ini.

Pembinaan IPD Serdang yang menelan kos sebanyak RM60 juta siap sepenuhnya pada 2011 dan memulakan operasinya pada 2012.

“Saya yakin prasarana moden yang dibina dengan kos sebanyak RM60 juta ini, bukan sahaja menjadi mercu kebanggaan buat warga IPD Serdang, tetapi juga dapat menyuntik semangat warga kerjanya untuk menjalankan tugas dengan efisien dalam persekitaran kerja yang lebih kondusif.

“Pada masa yang sama, manfaat ini juga dapat memberikan keselesaan kepada masyarakat setempat yang datang berurusan di IPD Serdang,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai punca IPD Serdang lambat dirasmikan, Ketua Polis Daerah Serdang ACP A. Anbalagan berkata perkara itu melibatkan perkara dasar PDRM.

“Bukit Aman akan memilih IPD mana yang belum dirasmikan. Mungkin ada IPD lain yang lebih lama dan belum dirasmikan. Kebetulan IPD Serdang satu daripadanya dan tiada sebab lain,” katanya.

Turut hadir sama pada majlis berkenaan ialah pemangku Ketua Polis Selangor Datuk S. Sasikala Devi.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here