Pas bincang PRN serentak di enam negeri

0
29

PAS akan berbincang untuk menetapkan tarikh Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan serentak Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Selangor.

Naib Presidennya, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, perbincangan secara tidak rasmi dilakukan dengan kerajaan di negeri terbabit pada akhir tahun lalu.

Menteri Besar Terengganu itu berkata, perbincangan melibatkan etua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amiruddin Shari dan Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Aminuddin Harun.

“Tetapi keputusan tarikh PRN belum ditetapkan dan perbincangan lanjut akan diadakan minggu depan.

“Setakat ini, kita belum memuktamadkan tarikh PRN sehingga perbincangan secara rasmi diadakan bersama Kon Yeow, Amiruddin dan Aminuddin,” katanya.

Ahmad Samsuri berkata demikian ketika ditemui selepas menyampaikan biasiswa kepada 10 pelajar pada Majlis Apreasasi Penerima Biasiswa YT – TI Young Talent Scholarship, di Kuala Terengganu, hari ini.

Beliau berkata, tiga negeri dikuasai Pas iaitu Kelantan, Terengganu dan Kedah sepakat untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun) serentak bagi membolehkan PRN diadakan.

Bagaimanapun, katanya, tarikh PRN di tiga negeri dikuasai Pas itu masih dalam perbincangan.

“Kita berpendapat tarikh PRN di enam negeri perlu diadakan serentak bagi menjimatkan kos pengurusan termasuk peruntukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan memudahkan rakyat.

“Tetapi PRN diadakan serentak di enam negeri atau tidak bergantung kepada hasil perbincangan dengan tiga negeri lain iaitu Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan,” katanya, lapor Harian Metro.

Mengenai kenyataan Pengarah Pilihan Raya Pas negeri, Ariffin Deraman yang memaklumkan PRN akan diadakan selewat-lewatnya Mac dan Mei ini, Ahmad Samsuri berkata, kenyataan itu adalah pandangan peribadi dan bukan mewakili parti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here