‘Bukan rasuah, tetapi sedekah daripada orang awam’, kata Hadi

0
220

TAN Sri Abdul Hadi Awang menyifatkan pemberian wang tunai sewaktu kempen pilihan raya tidak menyalahi peraturan kerana ia hanyalah sedekah kepada pengundi oleh orang awam.

Memetik laporan Berita Harian, Presiden Pas itu berkata demikian ketika mengulas tindakan UMNO Terengganu yang memfailkan petisyen bagi kerusi Parlimen Marang, Kuala Terengganu dan Kemaman dengan alasan wujud rasuah kepada pengundi di ketiga-tiga kerusi terbabit ketika kempen Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

“Mengikut undang-undang pilihan raya, calon dan wakil-wakil calon tidak boleh beri (wang), tetapi orang awam mahu beri sedekah maka terpulang kepada dia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyampaikan ucap utama pada Majlis Semarak Gelombang Rakyat Bersama PN dan kenduri rakyat di Kampung Tengah, Seri Menanti, di Kuala Pilah.

Sebelum ini, Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said memfailkan petisyen memohon mahkamah membatalkan keputusan PRU-15 membabitkan kerusi Parlimen Marang, Kemaman dan Kuala Terengganu.

Ahmad berkata, petisyen difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 3 Januari itu dibuat kerana beliau berlakunya pengagihan wang secara berleluasa di ketiga-tiga kawasan itu.

Dakwanya lagi, pengagihan wang itu berlaku di lapan Parlimen di Terengganu, namun kerana kesukaran mendapatkan saksi hanya tiga petisyen dapat difailkan buat masa ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here