Maritim Malaysia tahan PATI, pekerja bawah umur kendali bot nelayan

0
250

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Pulau Pinang menahan dua buah bot nelayan tempatan di perairan negeri itu semalam kerana melakukan kesalahan menggajikan pekerja asing tanpa permit yang sah serta menggajikan pekerja di bawah umur.

Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd. Razak Mohamed berkata, kapal ronda dan bot Maritim Malaysia memeriksa dua buah bot nelayan kelas A dan C ketika melaksanakan rondaan Op Pertiwi serta Op Tanjung, pukul 9.43 pagi dan 5 petang semalam.

Katanya, penahanan pertama melibatkan sebuah bot nelayan kelas C yang berpangkalan di Bagan Panchor, Perak di kedudukan 31.4 kilometer barat daya Pulau Kendi.

Jelas beliau, bot itu dikendalikan empat kru warga Myanmar berumur 35 hingga 40 tahun yang mana tiga daripadanya tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri yang sah manakala seorang lagi dipercayai memiliki dokumen pengenalan diri meragukan.

“Mereka disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63 iaitu tiada permit menggajikan warga asing daripada Ketua Pengarah Perikanan Malaysia serta tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan diri yang sah,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurutnya, penahanan kedua melibatkan bot nelayan kelas A berpangkalan di Sungai Udang di kedudukan 5.1 kilometer barat Batu Kawan yang dikendalikan tiga kru warga tempatan berumur antara 12 hingga 16 tahun dipercayai dalam perjalanan menuju ke sangkar ikan berdekatan.

Maritim memeriksa dua buah bot nelayan kelas A dan C ketika melaksanakan rondaan Op Pertiwi serta Op Tanjung petang semalam.

Kata beliau, mereka disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985 iaitu tidak mengusahakan sendiri dan Akta Kanak-Kanak dan Orang Muda (pekerjaan) 1966 menggajikan pekerja di bawah umur.

Tambahnya, kedua-dua bot serta kesemua kru ditahan termasuk hasil laut dan muatan makanan ikan dibawa ke Jeti Polis Marin Batu Uban serta Jeti Limbongan Batu Maung untuk diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Maritim Malaysia bagi siasatan lanjut.

Jelas Abd. Razak, pihaknya mendapati masih terdapat segelintir pengusaha atau pemilik bot yang masih berdegil menggunakan pendatang tanpa izin (PATI) untuk bekerja di atas bot mereka.

“Di samping itu, kita juga memandang serius tindakan pengusaha atau majikan yang menggajikan atau mengeksploitasi pekerja di bawah umur dan sesekali tidak akan berkompromi dengan mereka yang sengaja melanggar undang-undang Persekutuan yang sedia ada,” katanya.

Tambah beliau, orang ramai yang mempunyai sebarang aduan salah laku jenayah maritim atau sebarang kecemasan di laut boleh menghubungi talian hotline Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang di talian (04-2626146) atau talian kecemasan MERS 999.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here