Jangan pandang rendah Perikatan Nasional

0
560

Oleh Zaini Alias

TAN Sri Muhyiddin Yassin membuat penampilan hebat di Majlis Perasmian Muktamar PAS ke-68 pada Sabtu. Buat kali pertama dalam tempoh hampir lima dekad, muktamar diadakan ketika PAS merupakan ahli gabungan rasmi – Perikatan Nasional (PN) – yang membentuk Kerajaan Persekutuan dan Muhyiddin selaku Pengerusi PN dijemput menghadiri perhimpunan agung tahunan itu.

Muhyiddin mendapat sambutan yang hangat. Beliau duduk di sebelah Hadi di pentas utama dan para perwakilan bersorak setiap kali namanya disebut. Takiyuddin Hassan, Setiausaha Agung PAS merangkap Pengerusi Jawatankuasa Muktamar, menyebut secara khusus dalam ucapannya mengenai sumbangan Muhyiddin untuk membawa PAS ke dalam Kerajaan Persekutuan pada Mac 2020.

Hadi, dalam ucapan dasarnya juga, mengiktiraf sumbangan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Nampaknya, hubungan PAS dan BERSATU telah mencapai tahap baharu. Kedua-dua parti kini bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum di bawah panji PN, walaupun terdapat gesaan perwakilan supaya PAS menggunakan logo sendiri di Kedah, Kelantan dan Terengganu – yang akan diputuskan oleh Majlis Tertinggi PN nanti.

Tetapi Hadi selaku pemimpin yang cukup masak dengan politik – tahu permainan politik. Buat masa ini, PN tidak boleh membentuk Kerajaan Persekutuan secara bersendirian. Beliau mahu PAS kekal dalam Kerajaan Pusat selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15). Dan untuk merealisasikannya, beliau perlu bekerjasama dengan ‘rakan-rakan dalam UMNO’ – yang bukan daripada `Kluster Mahkamah’ dan merupakan pemimpin dari kem Ismail Sabri.

Hadi juga tahu adanya perbincangan pintu belakang di antara Ismail Sabri dengan DAP. Jika keadaan mendesak, Ismail Sabri mungkin boleh sahaja mengajak DAP menyertai Kerajaan Persekutuan dan PAS akan ditinggalkan. Hadi tidak mahu perkara ini berlaku.

Oleh itu, beliau menyusun perkiraan dengan membuat langkah – iaitu PAS kekal dengan PN – tetapi terbuka untuk bekerjasama dengan kem bukan Kluster Mahkamah dalam UMNO.

Sementara itu, perkembangan terkini mengenai sentimen sokongan pengundi terhadap gabungan parti yang bakal bertanding dalam PRU-15 telah dibincangkan dalam mesyuarat parti masing-masing.

Dalam mesyuarat MT UMNO pada 27 Ogos lalu, Ismail Sabri berkongsi laporan rasmi yang menunjukkan BN hanya selesa di 40 kerusi Parlimen. Selebihnya kerusi sama ada ‘hitam’ atau ‘kelabu’. Jika pilihan raya diadakan sekarang – seperti yang dituntut Kluster Mahkamah – BN akan kalah teruk.

Pada 24 Ogos, Pakatan Harapan (PH) juga mengadakan Mesyuarat Majlis Presiden, di mana pemimpin tertinggi parti diberi taklimat tentang situasi politik terkini. PH tidak berupaya menambah pengaruh di kawasan Melayu dan hanya boleh memenangi maksimum 55 kerusi Parlimen – iaitu di kerusi bukan majoriti Melayu di Semenanjung. PH juga perlu bekerjasama dengan parti lain selepas pilihan raya jika mahu berada dalam Kerajaan Persekutuan. Ini bermakna, Anwar akan kekal sebagai ‘PM tepi’.

Maklumat juga muncul dari dalam BERSATU. Parti telah secara senyap sejak dua tahun lalu menjalankan banyak tinjauan mengenai sentimen pengundi di peringkat nasional dan tempatan.

Hasil tinjauan tersebut, mereka telah merumuskan dalam Kertas Kerja Strategik yang kemudian diedarkan kepada pucuk pimpinan BERSATU. Intipati kepada rumusan berkenaan yang dilihat sendiri oleh penulis adalah seperti berikut:

i. Sokongan kepada BN tidak berkembang, tetapi mengecut;

ii. PN lebih popular berbanding BN dalam segmen pengundi bawah 40 tahun;

iii. Muhyiddin masih menjadi pilihan paling diutamakan sebagai calon PM, mengatasi Ismail Sabri; dan

iv. Jentera akar umbi BERSATU tidak sebesar UMNO atau PAS, tetapi penyandang Ahli Parlimen dari BERSATU mempunyai sokongan kuat.

v. Perkara (v) merupakan penemuan yang menarik untuk diperhatikan. Ramai pemerhati politik gagal melihat perkara ini. Mereka menyangka BERSATU hanya sebuah parti nyamuk yang akan mati selepas PRU-15.  Sama sebagaimana ramai pemerhati politik meramalkan BN akan memenangi PRU-14 dengan majoriti dua pertiga. Ternyata mereka silap!

Jika anda pergi lebih jauh lagi, anda akan melihat senario yang berbeza. Kebanyakan penyandang Ahli Parlimen BERSATU adalah sama ada Menteri, Timbalan Menteri atau Ahli Parlimen yang sudah lama berkhidmat. Mereka mempunyai pengaruh peribadi mereka sendiri, dan itu adalah satu nilai tambah bagi BERSATU.

Sebagai contoh, Hamzah Zainuddin, Ahli Parlimen Larut yang juga Menteri Dalam Negeri merangkap Setiausaha Agung BERSATU. Jentera akar umbi BERSATU di Larut mungkin tidak sekuat UMNO, tetapi Hamzah mempunyai sokongan kuat pengundi di sana. Dia akan memenangi kerusi Larut.

Senario sama juga boleh diperhatikan di Pagoh, Tambun, Jeli, Tanah Merah, Gombak, Mersing, Indera Mahkota, Sungai Besar dan seluruh kerusi penyandang BERSATU. Terdapat 20 kerusi sedemikian di Semenanjung.

Selain daripada kerusi-kerusi ini, terdapat sekurang-kurangnya 5 kerusi UMNO yang dikenal pasti boleh dimenangi BERSATU.

Ayuh, kita menjadi konservatif sikit. Jangan anggap BERSATU akan memenangi kesemua 25 kerusi ini jika pilihan raya diadakan esok. Andaikan, seperti sekarang, BERSATU mempunyai 20 ‘kerusi putih’ dalam begnya.

Bagaimana dengan PAS? PAS berkemungkinan besar menang di semua 18 kerusi disandangnya. Dan terima kasih kepada pengaruh PN dan Muhyiddin, parti itu mungkin dapat mengembangkan pengaruhnya di luar Kelantan, Kedah dan Terengganu, dan menawan beberapa lagi kerusi UMNO.

Mari kita bersikap agak konservatif juga dalam hal ini. Katakan PAS ada 20 ‘kerusi putih’. Jumlah bilangan ‘kerusi putih’ PN ialah 40.

Adakah benar begitu? Ya, memang begitu. ‘Kerusi putih’ BN juga kira-kira 40.

Senario ini tentunya lebih menarik. Mari kita pergi lebih jauh.

Terdapat 165 kerusi Parlimen di semenanjung. Daripada jumlah ini, 55 kerusi adalah kerusi majoriti bukan Melayu dan 110 kerusi majoriti Melayu.

Memandangkan sokongan Melayu kepada PH tidak melebihi 10 peraturan, pertembungan utama di 110 kerusi ini adalah di antara BN dan PN. Setakat ini, BN mempunyai 40 kerusi putih dan PN juga mempunyai 40 kerusi putih. Terdapat baki 30 kerusi untuk direbut oleh kedua-dua pihak.

Ya, keputusan di baki 30 kerusi ini akan menentukan gabungan mana yang akan menerajui Kerajaan Pusat selepas PRU-15 akan datang – PN atau BN?

Seperti yang saya katakan dalam tulisan saya sebelum ini, saudara-saudara di Sabah dan Sarawak sedang memerhati dengan teliti perkembangan terkini di Semenanjung. Mereka akan menyokong pemenang di 110 kerusi majoriti Melayu.

Memandangkan sentimen pengundi menunjukkan bahawa asas sokongan BN tidak berkembang tetapi semakin mengecil, dan pengundi dalam segmen bawah 40 tahun lebih cenderung untuk menyokong PN, kita mesti lebih berhati-hati dan jangan pandang remeh kepada PN bermula sekarang.

Sekiranya peratusan keluar mengundi tinggi, terutamanya dalam kalangan pengundi muda Melayu yang layak mengundi kerana pendaftaran pengundi secara automatik, keadaan pasti tidak berpihak kepada BN. Apa yang PN perlukan adalah sedikit masa lagi untuk menghampiri kemenangan terutamanya di 30 kerusi Parlimen yang akan ditandingi hebat BN dan PN.

Masa sudah tentu tidak menyebelahi BN. Semua penunjuk jelas memperlihatkan berlaku pertembungan dalam UMNO – antara Kluster Mahkamah dan Kluster Putrajaya – dalam beberapa minggu atau bulan akan datang. Sesiapa yang memenangi pertempuran akan mewarisi UMNO yang sudah hancur dan lemah.

Ekonomi juga tidak bertambah baik. Ekonomi global semakin perlahan dan ia pasti akan melanda Malaysia juga. Tidak akan ada faktor ‘feel good’ untuk BN jual.

Betul, sekarang bukan masa yang sesuai untuk BN pergi ke pilihan raya. Tetapi semakin lama Ismail Sabri memilih untuk menangguhkannya, PN akan menjadi semakin kuat dan BN akan semakin menderita.

Jadi, tolong jangan pandang rendah kepada Perikatan Nasional ya!

Zaini Alias

Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian SatuBerita. Segala risiko akibat penyiaran artikel ini menjadi tanggungjawab penulis sendiri. 

SatuBerita menghargai pendapat anda. Hantar pendapat anda ke emel, [email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here