Perahu karam punca kanak-kanak lelaki hilang

0
25

SEORANG kanak-kanak lelaki hilang selepas perahu yang dinaiki bersama ibu bapa dan adik perempuannya karam hari ini akibat berlanggar dengan sebuah tongkang di Sungai Batang Rajang berdekatan Kapit, Sarawak kira-kira 167 kilometer dari lokasi kejadian.

Ketua Polis Daerah Kapit DSP Freddy Bian berkata kehilangan Jenggut Antas, 10, dilaporkan oleh bapanya, Antas Agang, 38, yang terselamat bersama isteri dan anak perempuannya dalam insiden yang berlaku kira-kira 8 pagi tadi.

Beliau berkata berdasarkan laporan dibuat oleh Antas, semasa menghampiri sebuah dermaga batu di seberang bandar Kapit enjin perahu yang dinaiki keluarga itu tiba-tiba mati dan gagal dihidupkan semula.

“Perahu itu kemudian dihanyutkan air deras dan berlanggar dengan tongkang yang berlabuh di dermaga batu lalu terbalik,” katanya, lapor Bernama.

Menurutnya operasi mencari dan menyelamat berlaku pada 11.30 pagi melibatkan tiga anggota polis.

Turut serta dalam operasi itu, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kapit, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Lembaga Sungai-Sungai Sarawak yang masing-masing menghantar empat anggota.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here