20 nelayan Laos terselamat selepas bot terbakar

0
343

Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SERAMAI 20 nelayan warga Laos berdepan detik cemas apabila bot mereka terbakar di perairan Kuala Endau, Pahang, malam tadi.

Kejadian pada jam 9.30 malam itu dipercayai berpunca dari kebakaran di bahagian enjin sebelum merebak ke semua bahagian bot.

Pengarah Zon Maritim Mersing, Komander Maritim Khairul Nizam Misran berkata, selepas mendapat maklumat pihaknya memaklumkan Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Johor Bahru berkenaan sebuah bot itu yang berada pada kedudukan 13.7 batu nautika timur laut Kuala Endau.

Seramai 20 nelayan warga Laos diselamatkan nelayan tempatan selepas bot mereka terbakar di perairan Kuala Endau, berhampiran Mersing, pada malam tadi

“Zon Maritim Mersing telah mengatur gerak bot ronda kelas Perkasa ke lokasi kejadian dan mendapati kesemua 20 mangsa telah diselamatkan terlebih dahulu oleh bot nelayan tempatan yang berada berhampiran lokasi bot terbakar.

“Kesemua 20 mangsa lelaki warga Laos yang terselamat tidak mengalami sebarang kecederaan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, semua mangsa tersebut merupakan pekerja yang sah dan mempunyai pengenalan diri.

Katanya, mereka seterusnya dibawa ke Pos Maritim Teluk Gading sebelum diserahkan kepada majikan mereka untuk tindakan selanjutnya. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here