6 rumah atas air musnah, dua terjejas dalam kebakaran

0
285

TUJUH keluarga kehilangan tempat tinggal selepas enam rumah atas air musnah dalam kebakaran di Kampung Lok Urai Pulau Gaya, Kota Kinabalu, pukul 11 malam tadi.

Menurut Ketua Balai Bomba Dan Penyelamat (BBP) Kota Kinabalu, Ordine Gilu, kebakaran itu juga mengakibatkan dua lagi rumah terjejas kira-kira 50 peratus.

“Pasukan Bomba menerima panggilan kecemasan pada pukul 11.06 malam sebelum menggegaskan lapan pegawai dan anggota bersama jentera serta dibantu 15 anggota Pasukan Bomba Sukarela (PBS) ke lokasi kejadian.

“Operasi pemadaman awal dijalankan oleh PBS Pulau Gaya menggunakan satu aliran hos sumber air dari kapal pembekal air.

“Operasi kemudiannya disambung pasukan bomba sebelum api berjaya dikawal pada pukul 12 tengah malam,” katanya memetik laporan Utusan Borneo, hari ini.

Beliau berkata, kebakaran memusnahkan enam buah rumah manakala dua yang lain terbakar 50 peratus dan lokasi kejadian membabitkan kawasan seluas 50 meter persegi.

“Tiada mangsa dilaporkan cedera atau kehilangan jiwa dalam kes ini dan pasukan operasi terus melakukan pemeriksaan lanjut bagi memastikan tiada lagi unsur bahaya lain di lokasi sebelum menamatkan keseluruhan operasi pada pukul 12.40 tengah malam,” katanya.

Sementara itu, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sabah dalam satu kenyataan berkata, tiada pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka setakat ini berikutan kesemua mangsa masing-masing tinggal di rumah keluarga terdekat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here