[VIDEO] Rayan dikebumikan dalam suasana penuh kepiluan

0
433

ORANG ramai menghadiri majlis pengebumian Rayan Oram, kanak-kanak lelaki berusia lima tahun yang terjatuh dan terperangkap selama lima hari di dalam perigi sedalam 32 meter.

Ratusan hadirin meratapi pemergian kanak-kanak itu di tanah perkuburan yang terletak di lokasi terpencil di utara wilayah Chefchaouen, beberapa kilometer (km) dari lokasi tragedi ketika seorang imam membacakan doa pada Isnin.

Keranda kecil menempatkan jenazah Rayan dilitupi kain hijau tertera ayat al-Quran. Jenazah dimasukkan ke dalam liang lahad sambil diiringi doa dan bacaan ayat suci al-Quran.

Warga maya turut tidak terkecuali mengucapkan takziah atas pemergian kanak-kanak itu dengan media sosial dibanjiri ucapan dan mesej simpati serta doa dengan harapan Rayan dapat dikeluarkan bernyawa dari tempat kejadian.

Pada malam Sabtu, penduduk kampung bersorak kegembiraan apabila pekerja penyelamat dapat mengeluarkan Rayan selepas operasi menggali untuk membuang tanah yang menghalang mereka daripada mencapai kanak-kanak tersebut namun, ia sudah terlambat.

“Terdapat kesunyian yang menyedihkan pada pagi ini,” kata salah seorang saudara keluarga tersebut.

Berita kematian Rayan diumumkan oleh Kabinet Diraja negara Afrika Utara itu selepas Raja Mohammed VI menghubungi ibu bapanya untuk menyampaikan ucapan takziah kepada mereka.

“Kami berterima kasih kepada baginda Raja, pihak berkuasa dan semua orang yang telah membantu kami,” kata bapa Rayan Khaled Aourram.

Operasi untuk menyelamatkan Rayan diikuti secara langsung di seluruh dunia, dan menerima penghormatan selepas pengumuman kematiannya.

Pengguna media sosial dari serantau Algeria ke Perancis dan Amerika Syarikat membanjiri laman mereka dengan mesej sokongan dan kesedihan bersama dengan pujian untuk penyelamat yang berusaha untuk membawa Rayan pulang ke pangkuan ibu bapanya.

“Dia telah menyatukan kita semua,” kata seorang netizen. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here