Hanya desas-desus tetapi Bersatu sentiasa bersedia hadapi pilihan raya – Hamzah

0
132

WALAUPUN pelaksanaan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor semakin hangat diperkatakan sejak kebelakangan ini, namun Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin menyifatkan ia hanyalah desas-desus sahaja.

Hamzah malah menyifatkan perkara itu juga sama dengan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) yang dikatakan akan diadakan tahun ini.

Bagaimanapun, Hamzah memaklumkan, Bersatu sentiasa bersiap sedia menghadapi segala kemungkinan termasuk berhadapan dengan pilihan raya.

Sebagai Setiausaha Agung Bersatu, Hamzah berkata, beliau sentiasa mengadakan mesyuarat dan memastikan rakyat tahu siapa untuk dipilih.

“Desas-desus ini bukan hanya di Johor tetapi juga pilihan raya umum akan dilakukan. Bila ketetapannya itu akan dibuat oleh mereka yang bertanggungjawab. Saya sebagai Setiausaha Agung Bersatu sentiasa mengadakan mesyuarat dan memastikan supaya rakyat tahu siapa untuk dipilih, kepimpinan lebih baik bagi kepentingan negara,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas perhimpunan bulanan dan Amanat Tahun Baharu Kementerian Dalam Negeri, hari ini.

Khabar angin pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor bagi memberi laluan kepada PRN diadakan dalam masa terdekat semakin banyak diperkatakan.

Kelmarin, Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad dilaporkan berkata beliau tidak pernah mengumumkan sebarang keputusan untuk mengadakan PRN.

Menurutnya, kerajaan Johor masih memantau dan melihat keadaan semasa berhubung keperluan untuk mengadakan PRN.

Kerajaan Johor yang kini dipimpin Barisan Nasional (BN) hanya mempunyai kelebihan satu kerusi susulan kematian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kempas, Datuk Osman Sapian pada 21 Disember tahun lalu.

BN mempunyai 16 kerusi, Bersatu (11) dan Pas pula satu kerusi menjadikan keseluruhan 28 kerusi manakala Pakatan Harapan (PH) mempunyai 27 kerusi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here