Parlimen: penggulungan RMK12 bermula hari ini

0
429

HARI ini bermula sesi penggulungan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12)  di Dewan Rakyat oleh kementerian-kementerian selepas rancangan negara untuk tempoh 2021 hingga 2025 itu dibahaskan di Parlimen.

Sebanyak 106 Ahli Parlimen blok kerajaan dan pembangkang mengambil bahagian pada sesi perbahasan RMK12 selepas dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 27 September.

Antara isu dibangkitkan Ahli-ahli Parlimen dalam perbahasan selama empat hari bermula 28 September itu adalah kesihatan, vaksin COVID-19, pembangunan Sabah dan Sarawak, kemiskinan, impak pasca-COVID-19 dan pengurusan bekalan air negara. 

Berdasarkan takwim Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Keempat Belas 2021 di portal Parlimen sesi penggulungan oleh kementerian dijadual berlangsung hingga Khamis.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat Dewan Rakyat persidangan hari ini dimulakan dengan sesi Waktu Pertanyaan Menteri melihatkan soalan untuk Perdana Menteri berkaitan sekuriti tenaga (energy security) di negara ini ketika berlaku krisis tenaga global dan  hala tuju untuk meningkatkan sekuriti tenaga negara.

Dua lagi soalan untuk sesi berkenaan adalah untuk Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya mengenai adakah kementerian bercadang menetapkan paras siling komisen harga jualan bilik melalui OTA (Online Travel Agent) dan Menteri Perpaduan Negara berkaitan sejauh mana Tabika Perpaduan memainkan peranan dalam memupuk nilai-nilai perpaduan dalam masyarakat majmuk di negara ini.

Bagi waktu pertanyaan jawab lisan pula Mohd Fasiah Mohd Fakeh (Bersatu-Sabak Bernam)  meminta Menteri Pengajian Tinggi menyatakan setakat manakah tahap kebolehpasaran graduan semasa pandemik COVID-19 dan langkah  bagi menyediakan graduan yang berdaya saing di pasaran pekerjaan.

Turut ditanya adalah soalan mengenai keberkesanan modul sesi Pembelajaran dan Pengajaran di Rumah (PdPR)  yang diajukan oleh Datuk Mohd Salim Sharif (BN-Jempol) kepada Menteri Kanan Pendidikan.

Mesyuarat Penggal Keempat Parlimen ke-14 berlangsung selama 17 hari hingga 12 Oktober ini. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here