Dua wanita ditahan sorok dadah dalam pakaian dalam

0
309

Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

BAHAGIAN Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tawau menahan dua wanita warganegara asing yang menyembunyikan dadah dalam bengkung pakaian ditahan di kilometer 37 Jalan Tawau-Semporna, Tawau Rabu lalu.

Wanita berkenaan masing-masing berusia 38 dan 40 tahun ditahan bersama-sama seorang lelaki tempatan, 48, pada pukul 5.50 pagi.

Ketika ditahan dua wanita itu menyembunyikan dadah jenis syabu seberat 2,016.99 gram yang dibungkus dalam bungkusan berwarna coklat.

Ketua Polis Daerah Tawau, Asisten Komisioner Peter Umbuas berkata, kesemua suspek ditahan Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik IPD Tawau ketika terserempak dengan kereta dinaiki suspek yang dalam keadaan mencurigakan.

“Hasil pemeriksaan ke atas dua wanita mendapati terdapat bungkusan berwarna coklat yang disembunyikan di sebalik bengkung yang dipakai mereka.

“Ada dua bungkusan mengandungi 20 plastik lutsinar berisi ketulan hablur jernih yang disyaki dadah jenis syabu,” katanya dalam sidang akhbar, hari ini.

Tambah Peter, siasatan awal pihaknya mendapati, kesemua dadah itu dibawa masuk ke Tawau untuk diseludup ke negara jiran Indonesia.

Katanya, kesemua dadah yang ditahan dianggarkan bernilai RM72,720.

Kes di siasat dibawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952, yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.- SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here