Mahkamah Rayuan arah Guan Eng bayar RM250,000 kepada Azeez

0
173

MAHKAMAH Rayuan memerintahkan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng untuk membayar RNM250,000 kepada Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berhubung saman fitnah.

Panel tiga hakim yang dipengerusikan oleh Azizah Nawawi dan dianggotai bersama oleh Mariana Yahya dan Azimah Omar turut mengarahkan Lim membayar kos RM70,000 kepada Azeez.

Azeez merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada 11 Disember 2020, yang menolak saman fitnahnya terhadap Lim, yang juga bekas Menteri Kewangan, berhubung pembinaan projek terowong dasar laut Pulau Pinang, lapor Malaysiakini.

Azeez telah memfailkan saman itu pada Mac 2018, mendakwa Guan Eng telah mengeluarkan kenyataan fitnah semasa sidang akhbar di pejabat Ketua Menteri pada 28 Februari 2018 dan semasa rumah terbuka Tahun Baharu Cina anjuran Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang pada hari sama yang mengaitkan beliau dengan pembayaran sebanyak RM3 juta sebagai yuran perundingan oleh pemaju projek terowong bawah laut.

Beliau meminta ganti rugi am dan teladan serta relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Ketika membacakan keputusan bagi pihak panel rayuan hari ini, Azimah memutuskan bahawa mahkamah tinggi telah terkhilaf dalam membenarkan pembelaan Lim bagi justifikasi, ulasan yang adil dan keistimewaan yang layak ke atas kenyataannya berhubung Azeez.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here