Bisanya politik insan bernama Sanusi Mohd Nor

0
167

Oleh ZULKIFLEE BAKAR

PENULIS tersenyum apabila membaca komen Presiden UMNO Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi yang menganggap Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor sebagai pelawak politik.

Kata Timbalan Perdana Menteri itu, seorang pelawak mempunyai ramai pengikut bukan kerana aura tetapi kalau pelawak politik yang tidak mempunyai aura dianggap sangat terkenal dan popular maka beliau serahkan kepada kebijaksanaan pengundi di Kedah.

“Yang kita cari ialah kerajaan yang boleh dipercayai, yang berwibawa serta pemimpin, yang serius yang menjaga soal-soal kepentingan dan kemakmuran rakyat bukan hanya menjadi pelawak politik,’’ kata Zahid.

Hakikatnya kenyataan Ahmad Zahid boleh dianggap satu lagi ‘serangan’ yang membuktikan pemimpin PH-BN yang semakin ‘mati akal’ untuk ‘menghentikan’ gelombang Sanusi. Tetapi penulis percaya apapun yang Zahid kata dan apapun gelaran buruk yang diberikan kepada Menteri Besar Kedah itu, ia sama sekali tidak akan mampu menggugat populariti anak kelahiran Sik itu.

Sebaliknya, ia hanya menampakkan betapa resahnya pemimpin PH-BN melihat gelombang Sanusi yang ‘semakin mengganas’ bukan sahaja di Kedah tetapi juga di negeri-negeri lain.

Benar Sanusi bijak ‘menghiburkan’ mereka yang menghadiri ceramah beliau tetapi fikirkan kembali adakah ucapan beliau sekadar cakap kosong atau melakukan tingkah laku bodoh seperti ‘membaling mikrofon’ ketika berceramah? Sanusi bukanlah pelawak atau badut, sebaliknya beliau membalas serangan pemimpin PH-BN berdasarkan fakta dan menyerang kembali mereka juga melalui fakta. Paling penting beliau tidak berbohong apatah lagi bersandiwara supaya ‘nampak suci’.

Seperti mana kata Sanusi dalam wawancara bersama Sinar Harian baru-baru ini, ‘’Kalau saya tidak betul, saya belajar. Saya tidak tahu, saya tanya. Kalau saya benar, saya akan berdiri dengan kebenaran dan akan mempertahankannya habis- habisan tidak kira siapa, saya lawan kalau saya di pihak benar.’’.

Tidak kira siapapun yang ‘menyerang’ beliau, Sanusi akan membalas kembali dengan fakta. Inilah kelebihan yang ada kepada Sanusi sehingga memungkinkan pemimpin PH-BN semakin kepanasan. Apa yang beliau lakukan berbeza dengan sesetengah pemimpin PH-BN. Ada dalam kalangan mereka tidak habis-habis berbohong, ada dalam kalangan mereka cakap lain buat lain dan ada antara mereka di hadapan ahli janji lain, bersumpah lain di belakang buat lain.

Sanusi tidak ada sikap itu. Sebaliknya seperti mana kata beliau dalam wawancara berkenaan;

‘’Saya hanya menjadi diri sendiri. Saya tidak pandai berlakon untuk menjadi orang lain. Apabila bergelar MB pun itulah diri saya sendiri. Kalau menjadi kontroversi, beban, liabiliti atau kelebihan untuk PN, terserahlah kepada penilaian orang.

‘’Pada peringkat awal memang ramai tidak faham saya. Lebih 80 peratus orang kecam namun lama-kelamaan mereka faham. Kita bawa cara kita tanpa meniru sesiapa. Saya harap rakyat boleh terima pendekatan saya. Saya akui pendekatan ini mungkin ada untung, ada rugi, bagi yang tidak dapat adaptasi sikap saya, dia ‘koyak’ lah.’’

Mungkin disebabkan ‘koyaklah’ pemimpin PH-BN semakin ‘tenggelam punca’ untuk mencari modal bagi ‘meranapkan’ pengaruh Sanusi dan ‘akan berpesta’ jika Sanusi terlepas cakap.Ketika itu Sanusi akan berada dalam situasi bagaikan ‘seekor rusa yang diserang sekumpulan dubuk’. Lebih aneh lagi apabila ada pemimpin PH-BN bercakap soal tatasusila, adab dan akhlak politik sedangkan dalam kalangan mereka sendiri ada yang cukup tipis sikap itu.

Oleh itu bagi penulis apa juga ‘serangan’ yang cuba dilakukan oleh pemimpin PH-BN terhadap Sanusi, ia hanya menjadi sia-sia kerana rakyat Kedah lebih mengenali siapa Menteri Besar mereka dan ‘serangan’ itu juga menunjukkan betapa bisanya politik insan bernama Muhammad Sanusi Md.Nor ini.

Kalau setakat datang sekali sekala ke Kedah dan mahu memburukkan beliau, ia tidak akan mampu menggugat kewibawaan Sanusi. Katalah apapun, tuduhlah apapun, Sanusi tetap Sanusi dan sokongan majoriti rakyat Kedah terhadap beliau kekal utuh.

Itulah maklumat yang penulis terima daripada sumber-sumber di Kedah waima dalam kalangan penyokong PH-BN sendiri. Mungkin atas faktor inilah, musuh-musuh politik Sanusi cuba menggali sehingga ke lubang cacing apa sahaja yang boleh dijadikan modal untuk memburukkannya.

Dan ketika ada pemimpin PH-BN bercakap soal akhlak berpolitik, dalam kalangan mereka sendiri percaya kepada fitnah bahawa Sanusi memiliki banglo bernilai RM7.8 juta dan sekarang sidang mencari pula kalau-kalau ada ‘udang di sebalik batu’ dałam pemberian kontrak nadir bumi atau REE di Sik, Kedah.

Tidak mengapalah kalau mereka merasakan mungkin di situ ada modal untuk menjatuhkan Sanusi cuma pesan penulis jangan sampai tindakan dilakukan untuk menjatuhkan Menteri Besar Kedah itu akhirnya menyebabkan pada PRN 12 Ogos di enam negeri nanti;

*PH-BN ‘Ranap Elok-Elok’ (REE) di Kedah.
*PH bagaikan ‘yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran’ di Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Selangor.

*UMNO jadi ‘korban 3R’ – ‘Rosak’ ketika PRU-14, ‘Runtuh’ semasa PRU-15 dan ‘Ranap’ dalam PRN.

Percayalah rakyat Kedah lebih bijak menilai Sanusi berbanding sesetengah pemimpin PH-BN yang memburukkan beliau sehingga terlupa untuk mencerminkan diri sendiri bagaikan ‘’ayam jantan berkokok kuat, ekor bergelumang dengan najis’.

  • Penulis adalah penganalisis politik dan isu semasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here