Peniaga pakaian didakwa buat hantaran hina Islam

0
161

Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

PENIAGA pakaian didakwa di Mahkamah Sesyen Johor Bahru hari ini atas 10 pertuduhan membuat hantaran menghina Allah, nabi dan agama Islam dalam laman sosial Facebook, dua bulan lalu.

Alimuddin Mohd. Hayat, 39, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan dua hakim iaitu Datuk Ahmad Kamal Arifin Ismail dan V.M. Mabel Sheela.

Tertuduh didakwa secara sedar membuat dan memulakan hantaran komunikasi yang bersifat jelik dan menghina Allah, nabi dan agama Islam menggunakan akaun Facebook miliknya ‘Ali Tikos’, dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain.

Hantaran itu telah dibaca di sebuah rumah di Rumah Pangsa Awam Larkin Johor Bahru, pada kira-kira pukul 10 malam, 26 April lalu.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Umar Faiz Abdul Kohar, Noor Idayu Salim dan S. Thiviya manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Sebelum itu, Alimuddin merayu kepada mahkamah supaya diberikan denda lebih rendah dengan mengambil kira dia yang telah bercerai dan mempunyai dua anak berusia empat serta lapan tahun.

Selain itu, berpendapatan tidak menentu sekitar RM300 hingga RM400 sebulan sebagai peniaga baju di Bazar Karat Johor Bahru.

Ahmad Kamal Arifin membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM9,000 bagi enam pertuduhan yang dibacakan di hadapannya dan Mabel Sheela pula mengguna pakai jumlah jaminan yang sama memandangkan kes dihadapannya akan dipindahkan ke mahkamah Ahmad Kamal Arifin.

Kes akan disebut semula bagi lantikan peguam di hadapan Ahmad Kamal Arifin pada 9 Julai depan. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here