Polis siasat Mahathir: Pemimpin PH ‘hipokrit’

0
106

SETIAUSAHA Badan Perhubungan Perikatan Nasional (PN) Selangor, Afif Bahardin percaya pemimpin kerajaan bersikap ‘zalim dan hipokrit’ kerana pihak polis menyiasat bekas perdana menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad menggunakan Seksyen 124 Kanun Keseksaan.

Merujuk kepada laporan siasatan terhadap Dr. Mahathir atas dakwaan ‘aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen’, Afif berkata, tindakan polis itu satu ugutan dan menunjukkan sikap tidak hormat kepada seorang negarawan yang lebih tua.

“Seksyen 124B jelas merupakan peruntukan yang menindas, tidak demokratik yang membenarkan penahanan jangka panjang tanpa bicara di bawah peruntukan Sosma.

“Ia berulang kali dikutuk oleh pemimpin Pakatan Harapan (PH) selama ini ketika mereka menjadi pembangkang.

“Sekarang selepas berkuasa, nada mereka berbeza,” kata Afif pada satu kenyataan hari ini.

Afif berpaling tadah daripada PKR untuk menyertai Bersatu selepas Langkah Sheraton.

“Sekarang ini, sangat hipokrit apabila pemimpin PH yang sama termasuk Anwar Ibrahim untuk membenarkan dan berdiam diri mengenai penggunaan undang-undang tersebut terhadap pemimpin kanan pembangkang semasa.

“Berapa ramai lagi pemimpin pembangkang yang akan menjadi sasaran di bawah undang-undang yang menindas ini menjelang enam pilihan raya negeri penting yang akan datang,” soal Afif.

Beliau juga memetik kecaman kuat sebelum ini terhadap Seksyen 124B pada November 2016 apabila pemimpin Bersih, Maria Chin Abdullah ditangkap dan ditahan selama 11 hari di bawah akta tersebut.

“Bahagian (Seksyen 124B) ini adalah penghinaan kepada demokrasi berparlimen dan kebebasan asasi yang ditetapkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Kami menyeru kerajaan Umno-PH untuk belajar bagaimana menerima kritikan yang pedas dan menangani pandangan yang berbeza secara demokratik,” kata Afif, lapor Malaysiakini.

Beliau juga mengingatkan kerajaan tentang ikrar untuk menegakkan kebebasan asas dan reformasi institusi di Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here