Perniagaan sedia tempuh saat sukar menjelang suku ketiga

0
237

PERNIAGAAN bersedia berdepan persekitaran ekonomi yang lebih sukar menjelang suku ketiga 2023, walaupun kedudukan Malaysia mula kukuh tahun ini.

Setiausaha Agung Persatuan PKS Malaysia Chin Chee Seong berkata kebanyakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mengekalkan prospek konservatif untuk baki 2023 dan berada dalam keadaan berjaga-jaga.

“PKS bersikap pesimis terhadap situasi tersebut. Kebanyakannya tidak mengembangkan perniagaan mereka dan hanya cuba berpegang pada apa yang mereka ada sekarang untuk memastikan kos tidak meningkat,” kata Chin kepada FMT.

Beliau berkata perniagaan adalah baik untuk kebanyakan PKS dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini, berikutan sambutan Tahun Baru Cina dan Hari Raya Aidilfitri.

Bagaimanapun, terdapat kemerosotan yang ketara selepas perayaan itu berakhir.

“Selepas Hari Raya, perniagaan menjadi teruk. Jualan menurun, dan perbelanjaan dalam pasaran runcit agak perlahan.

“Secara keseluruhan, ia hanya pertumbuhan biasa untuk lima bulan pertama, tiada apa yang menggembirakan ahli perniagaan kami. Ahli kita tidak menaruh harapan tinggi,” katanya.

Pengarah Urusan Pasar Raya Besar Mydin, Ameer Ali Mydin, berkata pendapatan dari Januari hingga April telah meningkat sekurang-kurangnya 10% berbanding tempoh yang sama tahun lepas, berikutan Hari Raya yang secara kebetulan serentak dengan musim kembali ke sekolah.

“Tetapi pada Mei, terdapat penurunan besar dalam jualan. Perniagaan telah menurun hampir 10%, jika anda bandingkan dari tahun ke tahun.

“Melangkah ke hadapan, kami menjangkakan pasaran agak perlahan untuk beberapa bulan akan datang,” katanya.

Presiden Dewan Perniagaan dan Industri Antarabangsa Malaysia (MICCI), Christina Tee, berkata dokumentasi eksport MICCI menunjukkan kelembapan dalam eksport sekurang-kurangnya 20% yang merentasi seluruh sektor.

Tee berkata pelbagai rantaian bekalan juga kelihatan mengalami sedikit penurunan dalam pengeluaran.

“Ini mungkin disebabkan oleh permintaan mendadak tahun lepas, menyebabkan pelanggan mempunyai tahap stok yang tinggi. Ini menyebabkan rantaian bekalan global menyesuaikan semula permintaannya,” katanya.

Ekonomi Malaysia telah mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) suku pertama yang memberangsangkan sebanyak 5.6%. Ini menunjukkan pertumbuhan sebanyak 0.9% berbanding suku sebelumnya pada asas pelarasan musim, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here