Khairy saman Jamal RM1 juta

0
61

BEKAS Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin memfailkan saman fitnah berjumlah RM1 juta terhadap Ketua UMNO Bahaagian Sungai Besar Jamal Md. Yunos.

Peguam Khairy memfailkan saman tersebut di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 24 Mei lalu, lapor Malaysiakini.

Writ saman bekas menteri itu berkisar sidang media Jamal ketika Perhimpunan Agung UMNO di World Trade Centre (WTC) Kuala Lumpur pada 14 Januari lalu.

Ketika sidang media itu, Jamal dilaporkan berkata, beliau akan membuat aduan kepada lembaga disiplin UMNO terhadap Khairy berhubung dakwaanya ada usaha untuk membawa ‘pengundi hantu’ ke perhimpunan itu.

Kemudian, pada 27 Januari, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan mengumumkan Khairy dan beberapa pemimpin lain dipecat berhubung tuduhan melanggar disiplin parti ketika Pilihan Raya Umum ke-15.

Menurut salinan pernyataan tuntutan saman itu yang dilihat Malaysiakini, Khairy antara lain mendakwa kenyataan Jamal ketika sidang media itu membayangkan beliau sebagai individu yang tiada integriti dan kewibawaan sebagai pemimpin dan terlibat dengan rasuah untuk menimbulkan perpecahan dalam kalangan anggota UMNO demi kepentingan peribadi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here