Samsuri dijangka kekal bertanding di Rhu Rendang

0
82

Oleh MOHD LAZIM ENDUT

MENTERI Besar Terengganu, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar dijangka akan terus kekal bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Jun depan.

Walaupun terdapat pelbagai andaian dan spekulasi berhubung lokasi kerusi yang bakal ditandingi oleh Dr. Ahmad Samsuri, namun banyak pihak percaya beliau akan terus kekal bertanding di kerusi tersebut.

Malah, rata-rata ahli Pas dan juga pengundi di Rhu Rendang mahukan Naib Presiden Pas itu akan terus diberi kepercayaan mewakili parti Pas sebagai calon Perikatan Nasional (PN) di kawasan berkenaan.

Selain pengundi di Marang, pucuk pimpinan Pas juga mengharapkan Dr. Ahmad Samsuri bakal menjadi ‘nahkoda perang’ dalam memastikan kemenangan besar PN pada PRN kali ini.

Ketika bercakap kepada pemberita sempena sambutan Hari Raya Pas DUN Rhu Rendang di Pantai Peranginan Kelulut Marang, baru-baru ini, Dr. Ahmad Samsuri memberitahu, beliau belum mengetahui kerusi yang bakal ditandingi pada PRN kali ini.

Sambil menyerahkan kepada kepimpinan tertinggi parti untuk menentukannya beliau menyatakan kesediaan untuk bertanding di mana-mana kerusi yang akan ditetapkan nanti.

Justeru, beliau tidak dapat memastikan sama ada kekal bertanding di DUN Rhu Rendang atau berpindah di kerusi lain.

Bagi pengundi Rhu Rendang mereka berpendapat, tiada sebab Dr. Ahmad Samsuri dipindahkan ke kerusi lain memandangkan khidmatnya sebagai wakil rakyat di kawasan itu amat memuaskan.

Malah sebagai MB juga Dr. Ahmad Samsuri telah menjalankan tugasnya dengan cemerlang.

Sepanjang tempoh lima tahun memerintah negeri, janji 20 perkara dalam manifesto Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) juga telah ditunaikan.

Walaupun sebelum ini pelbagai isu turut dikaitkan dengan Dr Ahmad Samsuri, namun ia tidak menjadi barah dan juga tidak meninggalkan kesan parut kepada rakyat kerana ia dikatakan isu berkenaan lebih bersifat propaganda daripada pihak lawan.

Ketika PRU15 lalu, nama Dr. Ahmad Samsuri pada awalnya turut dikaitkan sebagai calon bagi kerusi Parlimen Marang.

Perkara itu hangat diperbualkan oleh kebanyakan pihak yang mengaitkan nama beliau dengan pihak istana disamping hubungan dingin dengan kepimpinan Pas kawasan Marang.

Ekoran itu beberapa nama turut dikaitkan dengan calon DUN Rhu Rendang termasuk anak Presiden Pas yang juga ADUN Batu Burok, Muhammad Khalil Abdul Hadi bertanding di kerusi ini.

Bagaimanapun, isu tersebut akhirnya lenyap begitu sahaja apabila nama Dr. Ahmad Samsuri tiada dalam senarai calon bagi bagi mana-mana kerusi Parlimen di Terengganu.

Dalam PRU14 pada 9 Mei 2018 lalu, Dr. Ahmad Samsuri yang buat kali pertama dicalonkan bertanding mewakili Pas di DUN Rhu Rendang menang dengan majoriti 6,028 undi.

Dalam pertandingan tiga penjuru itu beliau yang mendapat 13,851 undi berjaya menewaskan Datuk Nik Dir Nik Wan Ku (Barisan Nasional) yang mendapat 7,823 undi dan Zarawi Sulong (Parti Keadilan Rakyat) yang mendapat 729 undi, sekaligus hilang deposit.

Pada PRN nanti, kerusi DUN Rhu Rendang dijangka hanya melibatkan pertandingan dua penjuru antara calon Pas-PN dan juga BN-PH.

Berdasarkan perkembangan semasa, calon Pas-PN dilihat tidak berhadapan sebarang masalah untuk mengekalkan kerusi tradisi yang menjadi kubu kuat Pas sejak bertahun lamanya.

Sekiranya Dr. Ahmad Samsuri kekal bertanding di Rhu Rendang banyak pihak percaya majoriti akan meningkat melebihi 10,000 undi. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here