Khairy tegur Adun UMNO serang pelarian Rohingya

0
160

BEKAS menteri kesihatan Khairy Jamaluddin menegur seorang Adun UMNO dari Melaka berhubung kenyataan anti-Rohingya, mengatakan ini adalah sebahagian daripada sikap talam dua muka ahli politik yang sebelum ini memperjuangkan pelarian beragama Islam itu.

“Ada istilah untuk ini, NIMBY, ‘not in my back yard’.

“Dalam kata lain, ‘kita perjuangkan isu Rohingya tapi kau jangan datang tempat aku lah’,” kata Khairy pada edisi terbaharu podcast Keluar Sekejap, yang dihoskan bersama bekas ketua penerangan UMNO Shahril Hamdan.

Khairy merujuk kepada catatan di media sosial oleh Adun Duyong dari Barisan Nasional Mohd Noor Helmy Abdul Halem, yang memberi amaran kepada pelarian Rohingya di kawasannya bahawa “ada YB gila yang akan sentiasa menggasak”.

Awal tahun ini, Helmy menyeru agar Melaka bebas daripada pelarian Rohingya, menyalahkan masyarakat tersebut atas jenayah di negeri itu. 

Helmy dalam catatan di Facebook juga menggesa pihak berkuasa untuk mengambil tindakan terhadap pelarian, dan memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak menjadi “pengkhianat” dengan melindungi mereka. 

Menyokong hujah Khairy itu, Shahril berkata kenyataan tersebut adalah simptom ahli politik yang menggunakan isu Rohingya untuk melonjakkan populariti mereka.

“Bila benda itu ada untung politik, kita pun ingat beberapa tahun dulu, isu Rohingya ini kita perjuangkan. Apabila tidak popular di kalangan masyarakat, kita nak jadi hero untuk mengecam dan (menggunakan) ayat-ayat yang tak berapa cantik,” kata Shahril lapor Malaysianow.

Pada 2016, perdana menteri ketika itu Najib Razak telah mengetuai perhimpunan besar-besaran untuk menyuarakan sokongan terhadap Rohingya ketika kerajaan junta Myanmar meningkatkan tindakan mereka terhadap masyarakat minoriti Islam. 

Bagaimanapun, empat tahun kemudian, pemimpin yang kini dipenjarakan, bertindak balas terhadap xenofobia yang semakin meningkat terhadap pelarian pada kemuncak pandemik Covid-19, sambil berkata kerajaan tidak diwajibkan untuk membantu komuniti Rohingya. 

Bulan lalu, kumpulan hak asasi manusia Lawyers for Liberty (LFL) mengecam sebarang gesaan sesetengah pihak supaya melakukan keganasan terhadap pelarian Rohingya seperti yang tersebar di media sosial.

LFL juga mempersoalkan sikap berdiam diri kerajaan dalam isu itu “walaupun desakan untuk memantau laman media sosial”, sambil mengatakan siasatan nampaknya tertumpu kepada mereka yang mempersoalkan integriti kerajaan.

“Kandungan xenofobia yang keterlaluan dan seruan kepada keganasan yang mesti ditangani dengan pantas oleh Kementerian Komunikasi dan Digital,” kata LFL. 

Malaysia menjadi “rumah sementara” kepada lebih 100,000 Rohingya dari Myanmar yang melarikan diri daripada tindakan kejam di negara mereka, dianggarkan kira-kira 58% daripada 182,990 pelarian dan pencari suaka kini berada di negara ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here