PRN: Pas Selangor tampilkan calon berintegriti, kompeten, bebas rasuah

0
211

PAS Selangor komited untuk membariskan calon yang berintegiriti, kompeten dan bebas rasuah sebagai pilihan terbaik buat rakyat negeri berkenaan menjelang pilihan raya negeri (PRN) tidak lama lagi.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, ia selaras nasihat bijaksana Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menasihati rakyat agar memilih pemimpin yang amanah, bertanggungjawab dan tidak mengamalkan rasuah.

“Pas Selangor memandang serius nasihat bijaksana Tuanku ini yang mencerminkan hasrat DYMM Tuanku agar rakyat tidak tersalah pilih dalam PRN kelak.

“Justeru Pas Selangor memberi komitmen akan membariskan calon-calon yang berintegiriti, kompeten dan bebas rasuah sebagai pilihan terbaik buat rakyat Selangor,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Ahmad Yunus yang juga Ahli Parlimen Kuala Langat berkata, Pas Selangor juga berikrar akan mengamalkan budaya politik yang matang dan sejahtera sepanjang tempoh kempen PRN.

Katanya, ini berdasarkan titah baginda yang mengingatkan semua pihak agar berhemah semasa berkempen dalam PRN nanti dan mematuhi segala undang-undang serta peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.

“Demi menjunjung kedaulatan undang-undang serta menghormati proses demokrasi Pas Selangor berikrar akan sentiasa menumpahkan taat setia kepada Tuanku (Sultan Sharafuddin Idris Shah) dan mengamalkan budaya politik yang matang dan sejahtera sepanjang tempoh kempen PRN nanti dan menyeru agar pihak lain turut mematuhi peringatan Kebawah Duli Tuanku ini,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Ahmad Yunus yang juga ADUN Sijangkang berkata, Pas Selangor menjunjung kasih di atas titah peringatan Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menyentuh isu penyatuan dan perpaduan ummah khusus dalam kalangan umat Melayu Islam di negeri itu, baru-baru ini.

Katanya, Baginda dengan penuh prihatin telah menzahirkan kebimbangan akan perpecahan dalam kalangan orang-orang Melayu akibat perbezaan pendirian politik yang boleh mengakibatkan orang Melayu di negara ini akan terus lemah dan disatu hari nanti akan hilang kuasa memerintah, malah akan menjadi satu bangsa yang mundur dan terpinggir di tanah air sendiri.

“Pas Selangor akur dan turut berkongsi kebimbangan Tuanku itu dengan menyeru orang-orang Melayu khasnya agar memberi sokongan ke atas usaha menyatupadukan ummah demi membina kekuatan politik umat Melayu dalam negara.

“Dengan cara ini kuasa memerintah akan kekal di tangan mereka dan tidak jatuh ke pihak lain,” tambahnya, lapor WartaRakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here