REE: Kedah tegaskan tiada aktiviti perlombongan

0
214

PENEROKAAN unsur nadir bumi (REE) di Hutan Simpan Bukit Enggang, Sik masih di peringkat penyediaan laporan penilaian alam sekeliling (EIA).

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, tiada aktiviti perlombongan dilakukan sehingga kini kecuali yang diteroka secara haram oleh pihak tertentu yang sudah pun dikenakan tindakan.

Menurutnya, syarikat Prospek Suria Sdn Bhd yang diberikan lesen eksplorasi untuk mengkaji hasil mineral tersebut sedang menyediakan laporan EIA untuk fasa berikutnya sebelum cari gali dibenarkan.

“Mereka yang curi REE tu memang tidak ada EIA, buat pun secara tidak sah. Syarikat yang MBI Kedah (Perbadanan Menteri Besar Kedah) jalin kerjasama dan berikan lesen masih lengkapkan proses EIA,” katanya di sini pada Ahad.

“Kerajaan negeri lakukan semua proses mengikut undang-undang dan prosedur sedia ada, antaranya sediakan laporan EIA yang lengkap selain tunggu prosedur operasi standard (SOP) untuk melombong. Kita tidak akan bertindak sesuka hati,” ujarnya lapor Sinar Harian.

Disebabkan itu, jelasnya, kerja-kerja mengeksplorasi sehingga kini belum dilakukan secara sah kerana masih menunggu SOP daripada Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim.

Dalam pada itu, beliau membidas pihak yang masih mempersoal kewajaran Kedah untuk meneroka REE sehinggakan meminta kerajaan Persekutuan menasihati kerajaan negeri untuk tidak meluluskan perlombongan mineral tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here