Cubaan bawa masuk hasil pertanian, produk haiwan dari Thailand gagal

0
58

Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

JABATAN Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) Johor mematahkan cubaan membawa masuk barangan pertanian dan produk hasilan haiwan bernilai RM5,870 secara tidak sah dari Thailand, Vietnam dan Indonesia.

Menurut Maqis dalam satu kenyataan, produk buah limau, daging babi dan susu dirampas daripada pelancong negara itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, Kulai, semalam.

“Semua produk seberat 787 kilogram (kg) itu disembunyikan di dalam bagasi pakaian bagi mengaburi pegawai pemeriksa.

“Hasil pemeriksaan yang dilakukan oleh pegawai Maqis mendapati terdapat segelintir pelancong membawa masuk pelbagai produk pertanian dan hasilan pertanian seperti buah limau, daging babi dan susu dengan menyembunyikan dalam bagasi pakaian bagi mengaburi pegawai pemeriksa.

“Berikutan itu, pegawai Maqis dengan kerjasama pihak Kastam berjaya mematahkan cubaan membawa masuk barangan pertanian yang dibawa tanpa sebarang dokumen yang sah,” menurut kenyataan tersebut, hari ini.

Maqis memberitahu, perbuatan mengimport apa-apa jenis keluaran produk haiwan dan hasilan haiwan tanpa permit import Maqis menjadi suatu kesalahan di bawah Seksyen 11(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 11(3) Akta yang sama.

Jika disabit kesalahan jelas Maqis, boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya sekali.

“Pihak Maqis sentiasa komited menjalankan penguatkuasaan di pintu masuk ini bagi menjamin keselamatan keluaran haiwan dan hasilan haiwan yang masuk ke dalam negara dan mematuhi syarat serta peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan,” tambah kenyataan itu. – SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here