Lebih 50,000 kematian akibat Covid-19 direkodkan di Kanada

0
104

JUMLAH jangkitan COVID-19 di Kanada melonjak kepada 4,550,256 kes manakala kematian sebanyak 50,380 direkodkan setakat 21 Jan, menurut Agensi Kesihatan Awam Kanada (PHAC) pada Isnin.

Kenyataan itu memaklumkan bahawa virus SARS-CoV-2 masih menular secara meluas di seluruh Kanada dan kerajaan akan melaksanakan tindakan terbaik untuk mengehadkan penyebaran virus serta mengurangkan impaknya terhadap masyarakat.

COVID-19 kekal sebagai kecemasan kesihatan awam yang membimbangkan antarabangsa dan Kanada akan terus memantau situasi COVID-19, menurut PHAC.

PHAC memaklumkan bahawa Kanada akan terus menyumbang dan menilai epidemiologi global COVID-19, termasuk bekerjasama dengan rakan kongsi antarabangsa untuk meningkatkan kapasiti penjujukan genom virus itu.

Memandangkan angka jangkitan COVID-19 dan kadar kemasukan ke hospital terus meningkat, pencegahan termasuk pemberian vaksin COVID-19 dan amalan perlindungan peribadi, kekal menjadi pendekatan terbaik dalam mengurangkan risiko jangkitan teruk dan mengehadkan beban pada sistem kesihatan, menurut PHAC.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here