Warga emas ditahan lagi kes curi, pecah cermin kereta

0
168

SEORANG lelaki warga emas yang memiliki 17 rekod jenayah lampau dan pernah beberapa kali ditahan tidak serik apabila sekali lagi ditangkap kerana terlibat dalam kes pecah cermin kereta di Jinjang, Kuala Lumpur pada 11 Januari lalu.

Pihak polis menerima laporan daripada seorang wanita yang bekerja sebagai akauntan mendakwa kehilangan dua buah komputer riba serta wang tunai bernilai RM11,000 setelah cermin keretanya dipecahkan oleh penjenayah.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai berkata, bertindak atas risikan dan siasatan pihaknya memberkas dua suspek berusia 64 dan 29 tahun secara berasingan di Jinjang Selatan dan Rawang pada Jumaat dan Sabtu lalu.

“Susulan daripada tangkapan itu, kita merampas 11 buah komputer riba, dua telefon bimbit, tiga keping kad Touch ‘n Go, berjumlah RM3,500.

“Hasil siasatan mendapati modus operandi suspek adalah dia akan menunggu dan memerhati mangsa yang datang meletakkan kenderaan berhampiran kedai makan.

“Suspek kemudian akan mengumpil cermin pintu belakang kereta dengan menggunakan pemutar skru lalu membuka pintu kereta dan mengambil beg komputer riba yang diletakkan di dalam kereta tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas program di Pasar Pagi Kepong sempena Tahun Baru Cina, Kuala Lumpur, hari ini.

Katanya, lelaki warga emas tersebut akan menjual komputer riba itu kepada suspek berusia 29 tahun yang juga peniaga kedai telefon bimbit dan komputer di sebuah pusat beli belah di Jinjang, Kuala Lumpur.

Polis Sentul ujar beliau, berjaya menyelesaikan sebanyak 11 kes curi komputer riba dalam kereta di daerah ini.

“Orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan kes ini boleh menghubungi Bilik Gerakan Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul di talian 03-40482222,” katanya, lapor Sinar Harian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here