Sokongan 44 ADUN diperoleh Hajiji tidak perlu dikemukakan – Shafie

0
148

PRESIDEN Parti Warisan (Warisan), Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal kekal dengan pendirian menggesa Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Datuk Seri Hajiji Noor supaya mengikut Perlembagaan Negeri Sabah mengenai kedudukan beliau sebagai Ketua Menteri Sabah.

Beliau berkata, dakwaan sokongan daripada 44 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang diperoleh Hajiji tidak perlu dikemukakan.

“Kalau dia ada nombor, kita pun ada nombor. Jadi tak payah cerita mengenai nombor, nombor yang dia dapat daripada orang Warisan (bekas ADUN Warisan), nombor orang UMNO, semua itu memang nombor.

“Sebenarnya tidak perlu, dari dulu masa saya menang pilihan raya, sepatutnya kalau ikut Perlembagaan parti yang mendapat majoriti ialah Warisan.

“Kita ada 32 (DUN) bertanding, Warisan sendiri ada 29 (DUN) bertanding tetapi dari 2019 menurun sampai 19 (kerusi),” katanya kepada pemberita selepas kunjungan hormat Duta Besar Jepun ke Malaysia, Takahasji Katsuhiko di kediamannya di Kota Kinabalu, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai dakwaan Hajiji, semalam bahawa beliau mempunyai 44 sokongan ADUN di mana Akuan Bersumpah (SD) telahpun dihantar kepada Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin.

Katanya lagi, ia bukan berkaitan dengan jumlah sokongan atau SD yang berjaya peroleh tetapi Akta Anti Lompat harus dikuatkuasakan di negeri ini.

“Dulu saya Ketua Menteri, kita bawa ke DUN percaya dua pertiga saya menang, datang yang lain dia beli orang saya terpaksa bubar DUN.

“Ada undang-undang, kalau kita tak ikut Perlembagaan ini keadaan yang berlaku di negara kita, sebab itu perkenalkan Akta Anti Lompat Parti,” katanya, lapor Sinar Harian.

Sementara itu, ditanya berhubung pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan ketua-ketua parti di negeri ini pada malam Isnin, beliau berkata, semua pihak termasuk dirinya telahpun membuat kenyataan mengenai situasi politik terkini.

“Kita tunggulah dia datang, apa yang dia nakkan, kalau kita dengar apa yang dia sebutkan cuba untuk melihat keadaan bagaimana untuk merungkai senario politik yang ada.

“Saya pun sudah buat kenyataan dan lain-lain pihak pun buat kenyataan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here