Sekat segera pelancong China – PERDIM

0
235

PENULARAN wabak COVID-19 subvarian Omicron atau BF.7 perlu diambil perhatian serius oleh semua pihak kerana wujud kebimbangan ianya bersifat ‘virulence’ atau berbahaya.

Jika ia berbahaya sehingga menyebabkan berlakunya peningkatan kes tahap 4, 5 serta kematian pada ketika individu lengkap divaksin seperti di China, maka dunia kini berdepan masalah besar.

Menurut Timbalan Presiden Pertubuhan Doktor-Doktor Islam Malaysia (PERDIM), Dr Norzaidi Zakaria, keadaan itu akan menyebabkan dunia perlu menghasilkan vaksin baharu bagi mendepani BF.7.

Oleh itu beliau menggesa kerajaan supaya segera memperketatkan semula kemasukan pelancong luar khususnya dari China bagi mengelak subvarian ini daripada terus menular.

Beliau menegaskan agar jangan diulangi sikap berlengah-lengah seperti suatu masa dahulu sehingga menyebabkan kes COVID-19 negara kini mencecah lebih 5 juta orang.

“Dekat China kebanyakannya ambil Sinovac, (negara) dunia lain ambil Pfizer, outcome Sinovac dan Pfizer ini mungkin juga menyebabkan hasil dia sekarang, kita bebas bercampur sekarang tapi kesan ICU, stage COVID itu tak nampak ketara sangat.

“(Bimbang) mungkin juga BF.7 ini Pfizer pun tak tahan, bila tak tahan dia akan jadi macam China, peningkatan kes stage 4, 5 dan kematian.

“Kita sudah dapat vaksin, tiba-tiba katalah dia jadi virulence, so kita kena mula dari awal balik. Mungkin kena cari vaksin yang khas untuk dia (BF.7),” katanya ketika dihubungi UtusanTV, hari ini.

Sehubungan itu, Dr Zaidi menyarankan semua pihak untuk kembali menggunakan pelitup muka terutamanya di kawasan sesak atau tumpuan ramai.

Beliau turut memohon kerajaan supaya mengaktifkan semula penggunaan aplikasi MySejahtera bagi mengawal penularan di peringkat awal.

“Saya rasa sekurang-kurangnya kalau nak masuk tempat-tempat yang sesak kena pakai balik mask.

“Ujian kendiri kadang-kadang kalau kita periksa hanya 30 peratus sahaja masuk dalam MySejahtera. Saya rasa itu kena kembali kepada asal, kena ada hitam putih,” katanya lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here