Tidak perlu wujud penderaan mental, fizikal dalam aktiviti sukan – Ketua Srikandi Muda Bersatu

0
214

AKTIVITI sukan tidak seharusnya ‘disulami’ dengan tindakan keterlaluan seperti penderaan mental dan kekerasan fizikal yang akhirnya mendatangkan kesan toksik kepada atlet yang menyertainya.

Peringatan itu disuarakan Ketua Srikandi Muda Bersatu Malaysia, Nurul Fadzilah Kamaluddin yang berpendapat tindakan mendisiplinkan secara keterlaluan apatah lagi melibatkan kekerasan fizikal, terutama terhadap kanak-kanak adalah sangat tidak wajar.

Tegasnya, tindakan disiplin sebegitu yang pada mulanya mungkin dilihat bersifat mengajar berubah kepada satu tindakan toksik yang memudaratkan.

“Sebagai seorang yang aktif bersukan dan telah menyertai pelbagai jenis pertandingan termasuk bola tampar, saya berasakan tindakan yang keterlaluan itu tidak mendatangkan apa-apa kebaikan.

“Sebaliknya tindakan itu boleh membunuh minat seseorang terhadap sesuatu aktiviti sukan. Tindakan tersebut juga semestinya menjatuhkan semangat dan air muka mangsa,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa, lapor Astro AWANI.

Beliau juga menggesa Kementerian Belia dan Sukan dan Kementerian Pendidikan mengambil serius berhubung isu tersebut.

“Satu garis panduan khas kejurulatihan perlu dikeluarkan segera agar menjadi rujukan kepada semua penggiat sukan terutama di peringkat sekolah.

“Ibu bapa, penjaga perlu diberi keyakinan bahawa penglibatan anak-anak mereka di dalam sukan di peringkat apa pun tidak memudaratkan sebaliknya memberi kebaikan dalam pembentukan sahsiah mereka,” ujarnya.

Astro AWANI pada Isnin melaporkan keputusan menggantung atau menamatkan perkhidmatan jurulatih pasukan bola tampar Melaka B-14 (Wanita) yang bertindak menampar pemainnya baru-baru ini, hanya akan diketahui pada Rabu.

Exco Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO), VP Shanmugam berkata, ia memandangkan isu berkenaan telah diselesaikan lebih awal sebelum video berhubung insiden berkenaan tular di media dan mendapat perhatian pelbagai pihak.

Beliau berkata, Majlis Sukan Negeri (MSN) juga belum membuat apa-apa keputusan meskipun Persatuan Bola Tampar Malaysia (MAVA) telah menggantung penglibatan jurulatih lelaki yang juga seorang guru itu daripada melibatkan diri di dalam semua aktiviti bola tampar kebangsaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here