PN namakan bekas menteri, tokoh dikenali calon Speaker dan timbalan

0
316

PERIKATAN Nasional (PN) sudah menghantar dua nama untuk dicalonkan sebagai Yang Dipertua dan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, nama berkenaan sudah dihantar kepada Setiausaha Dewan Rakyat semalam.

Memetik laporan Berita Harian, ahli Parlimen Kota Bharu itu berkata seorang daripada calon adalah bekas menteri dan tokoh dikenali. Kedua-dua mereka daripada PN.

Sesi pertama Parlimen ke-15 akan berlangsung selama dua hari bermula 19 Disember ini. Antara agenda mesyuarat adalah pemilihan Speaker dan timbalannya, angkat sumpah wakil rakyat serta usul Undi Percaya terhadap kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun, berkata semalam adalah hari terakhir bagi pemakluman dan pemberian notis berhubung pelantikan Yang Dipertua Dewan Rakyat kepada Setiausaha Dewan Rakyat, sebelum persidangan Parlimen berlangsung 19 Disember ini.

Azhar perlu mengosongkan jawatannya itu mulai jam 12 tengah malam pada 18 Disember ini, seperti termaktub mengikut Perlembagaan.

Azhar yang juga bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dilantik sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat Ke-10, menggantikan Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof pada 13 Julai 2020.

Pertukaran itu berlaku berikutan perubahan pentadbiran Kerajaan Persekutuan selepas Tun Dr Mahathir Mohamad melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri dan diganti oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pemilihan Azhar dibuat berikutan hanya seorang calon dikemukakan bagi jawatan itu selepas usul mengenainya dikemukakan Muhyiddin.

Bekas Perdana Menteri itu turut memastikan Azhar bersetuju berkhidmat jika dipilih berdasarkan Peraturan Mesyuarat 4(1), Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.

Khidmat Azhar sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat dikekalkan walaupun berlaku perubahan pentadbiran lagi apabila Muhyiddin hilang sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat dan diganti oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri Kesembilan.

Sebelum ini, Mohamad Ariff yang juga bekas hakim Mahkamah Rayuan, dilantik mengisi jawatan sama ketika era pentadbiran Pakatan Harapan yang menerajui pentadbiran negara selama 22 bulan, mulai 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here