Kerajaan pimpinan PH tidak kekal lama – Shahidan

0
89

KERAJAAN Persekutuan diketuai Pakatan Harapan (PH) yang memilih bekerjasama dengan parti dengan jumlah kerusi yang sedikit tidak akan kekal lama.

Bekas Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim, berkata Perikatan Nasional (PN) tiada dasar “No Anwar, No DAP,” seperti UMNO tetapi PH tetap bekerjasama dengan Barisan Nasional (BN) dan UMNO.

“Apabila mereka memilih untuk bekerjasama dengan parti yang mempunyai jumlah kerusi yang sedikit, kerajaan ini tidak stabil dan tidak akan kekal lama,” katanya di sini, hari ini lapor BH Online.

Sebelum ini, Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata merujuk kepada kenyataan daripada Istana Negara hari ini, Anwar perlu membuktikan beliau memperoleh sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat bagi melayakkan beliau dilantik sebagai Perdana Menteri ke-10.

Menurut Muhyiddin, pada 20 November 2022, iaitu sehari selepas Pilihan Raya diadakan, presiden parti dititah mengemuka cadangan pembentukan kerajaan gabungan dan menamakan seorang perdana menteri yang mendapat kepercayaan majoriti Ahli Dewan Rakyat.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pagoh berkata, PN menghantar surat daripada PAS, Gabungan Parti Sarawak, Gabungan Rakyat Sabah dan Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat yang menyatakan persetujuan untuk membentuk kerajaan gabungan bersama PN.

“Turut dihantar ke Istana Negara ialah 114 Surat Akuan Ahli-Ahli Parlimen yang menyatakan kepercayaan tanpa syarat kepada saya untuk dilantik sebagai perdana menteri,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here