PRU-15: BN tersungkur di Perlis

0
297


‘BENIH’ Barisan Nasional (BN) telah lenyap di Perlis setelah gabungan itu gagal memenangi mana-mana kerusi di semua tiga Parlimen dan 14 daripada 15 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Pengerusi PN Perlis Mohd Shukri Ramli berkata benih BN sudah tiada di negeri itu dan pembentukan ke arah kerajaan negeri baharu, akan berjalan lancar dalam masa terdekat.

“Soal siapakah Menteri Besar yang baharu, kita (PN Perlis) serahkan kepada pucuk pimpinan parti dan saya difahamkan bahawa watikah daripada parti bagi pembentukan kerajaan negeri, kini dalam perjalanan dari Kuala Lumpur,” katanya kepada pemberita di Kompleks PAS Perlis malam ini.

Pengerusi PN Perlis Mohd Shukri Ramli

PN berjaya membentuk kerajaan dengan majoriti dua pertiga setelah berjaya mengusai 14 daripada 15 kerusi DUN, kecuali DUN Indra Kayangan yang dimenangi oleh penyadang kerusi tersebut calon Pakatan Harapan (PH) Gan Ay Lin yang mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Mohd Shukri yang juga Pesuruhjaya PAS Perlis berkata kejayaan hari ini, satu kejayaan yang amat dahsyat apabila rakyat Perlis dilihat berani melakukan perubahan demi ‘Bersih dan Stabil’, yang menjadi slogan PN.

“Kami kepimpinan PN Perlis akan berusaha membawa kepimpinan bersih dan stabil, seperti yang terkandung di dalam manifesto tawaran PN Best, dan perkara ini menjadi impian seluruh rakyat negeri ini yang inginkan perubahan,” katanya.

Mohd Shukri berkata PN Perlis sentiasa mengalu-alukan teguran daripada segenap lapisan masyarakat Perlis demi kebaikan bersama.

Beliau berharap semangat perpaduan ummah yang bermula di Perlis hari ini, akan menjadi titik tolak keseluruh negara dan menjadi ikutan negeri-negeri lain selepas ini.

Sementara itu penyandang kerusi Parlimen Arau Datuk Seri Shahidan Kassim berkata beliau tidak menjangka, bahawa PN akan dapat memenangi 9/10 daripada kerusi yang dipertandingkan di peringkat DUN.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih atas sokongan yang diberikan oleh rakyat Perlis khususnya golongan muda dan pengundi luar, yang memberi kepercayaan kepada PN mentadbir urus negeri ini,” katanya.

Mohd Shukri berkata gelombang itu merupakan satu perubahan yang luar biasa dan membuktikan bahawa rakyat Perlis inginkan perubahan.

“Saya juga berharap agar perpaduan ummah yang diperjuangkan bersama ini, bakal membawa kepada penyatuan semua parti memperjuangkan Melayu dan Islam termasuk BN,” katanya.

Shahidan yang menjadi ‘Panglima Perang’ bagi gabungan tersebut, berjaya meraih majoriti besar sebanyak 23,216 undi apabila menewaskan calon PH-PKR Fathin Amelina Fazlie dan calon BN Datuk Rozabil Abdul Rahman.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here