Sokongan melonjak, peluang cerah PN bentuk kerajaan pusat – Kajian

0
274

PERIKATAN Nasional mempunyai peluang cerah dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), 19 November ini, kerana gabungan itu diunjurkan mendapat sokongan mendadak daripada pengundi Melayu, menurut sebuah pusat kajian pendapat umum.

Namun, usaha lebih keras supaya 70 hingga 80 peratus pengundi Melayu memberi sokongan kepada Perikatan nasional mesti dilakukan.

Pengarah Merdeka Center Ibrahim Suffian berkata jika sokongan Melayu kepada Perikatan Nasional terus berkembang, gabungan itu boleh mengatasi UMNO dan Barisan Nasional (BN) dalam keseluruhan bahagian kerusi Parlimen.

“Pemenang sebenar sokongan yang semakin meningkat terhadap Perikatan Nasional ialah PAS. Parti itu berkemungkinan besar akan menyapu bersih semua kerusi yang terdiri daripada sekurang-kurangnya 70 peratus hingga 80 peratus pengundi Melayu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sesi webinar bertajuk “Pilihan Raya Umum Akan Datang Malaysia: Pemain, Isu dan Kemungkinan Hasil”, katanya seperti dilaporkan Agenda Daily yang memetik FMT.

Ibrahim berkata tinjauan yang dijalankan oleh Merdeka Center, yang akan dikeluarkan tidak lama lagi, menunjukkan sentimen media sosial didapati meningkat dalam kalangan pengundi Melayu terhadap Perikatan Nasional.

“Jika Perikatan Nasional mampu memperoleh lebih 50 peratus undi Melayu dalam PRU ini, keputusannya akan membawa maut kepada BN,” katanya sambil menambah bahawa ini akan menyaksikan PAS menggantikan UMNO sebagai parti yang mempunyai sokongan terkuat di kawasan Melayu. .

Beliau berkata sentimen pengundi mencerminkan persepsi bahawa Perikatan Nasional adalah alternatif yang lebih “bersih dan tidak rosak” berbanding BN yang memperjuangkan hak dan kepentingan orang Melayu.

“Pandangan utama dalam kalangan orang Melayu ialah (Pengerusi Perikatan Nasional) Tan Sri Muhyiddin Yassin membayar harga yang mahal untuk bersuara menentang (bekas Perdana Menteri) Datuk Seri Najib Razak mengenai 1MDB,” katanya.

“Dia (Muhyiddin) dilihat sebagai pemimpin yang tidak tercemar.”

Ibrahim menambah, malah terdapat persetujuan tersirat terhadap tindakan Muhyiddin pada Februari 2020, yang membawa kepada kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) selepas 22 bulan memerintah dan kebangkitan pentadbiran Perikatan Nasional.

Perikatan Nasional bertanding di 169 kerusi Parlimen dan 116 kerusi DUN di Perak, Perlis dan Pahang. Di Semenanjung, gabungan itu terdiri daripada Bersatu, PAS dan Gerakan.

Berhubung senario selepas PRU-15, Ibrahim menjelaskan senario paling tidak mungkin ialah BN mampu menubuhkan kerajaan dan bekerjasama dengan PAS serta Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Katanya paling berkemungkinan ialah Perikatan Nasional membentuk kerajaan dengan kerjasama GPS dan Gabungan Rakyat Sabah (GPS) serta BN.

Senario kedua, katanya ialah PH boleh cuba menubuhkan kerajaan dengan parti-parti dari Sabah dan BN, serta GPS bagi memperoleh majoriti mudah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here