Bajet 2023 sukar dilaksana, PN tawar lebih baik jika menang PRU15-Muhyiddin

0
174

Oleh ABU UBAIDILLLAH RAHMAN

PENGERUSI Majlis Pemulihan Negara (MPN), Tan Sri Muhyiddin Yassin mempersoalkan kemampuan kerajaan dalam melaksanakan Bajet 2023 kerana melibatkan peruntukan yang besar.

Beliau yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) berkata, bajet itu dilihat sukar direalisasikan dalam keadaan pendapatan kerajaan dan ekonomi semakin merosot.

Sedangkan kata bekas Perdana Menteri itu, jumlah peruntukan bajet berkenaan dan perbelanjaan kerajaan semakin bertambah.

Beliau tidak mahu bajet tersebut sekadar menjadi ‘halwa telinga’ dan gula-gula untuk pilihan raya umum (PRU).

“Saya kurang pasti keupayaan kerajaan untuk mengurus bejet berkenaan kerana yang tinggal untuk pembangunan jauh lebih kecil berbanding tahun-tahun sebelumnya.

“Saya sendiri masih kurang faham untuk bajet kali ini dan akan meneliti dengan lebih mendalam sama ada yang dijanjikan boleh dilaksanakan dan bukannya bajet pilihan raya sahaja,” katanya.

Ahli Parlimen Pagoh itu berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Bahagian Pagoh di Dewan Geliga, pekan Gersik Tangkak, hari ini.

Bajet 2023 yang diumumkan Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berjumlah RM372.3 bilion meningkat berbanding Bajet 2022 sebanyak RM332.1 bilion.

Muhyiddin beranggapan, susah untuk bajet berkenaan direalisasikan dalam masa setahun dan mungkin mampu diterjemahkan satu atau dua bulan sahaja tetapi tidak pasti sama ada kerajaan mempunyai peruntukan untuk tempoh setahun.

“Saya akan teliti dengan lebih mendalam kandungan (bajet) itu samada betul ke apa yang dijanjikan itu boleh dilaksanakan ataupun besok cakap tapi tak boleh dilaksanakan.

“Saya tidak fikir itu suatu yang wajar, saya tak nak kata ini belanjawan pilihan raya ataupun tidak kerana telah dibentang, sekarang mungkin orang kata belanjawan pilihan raya,” ujar beliau.

Muhyiddin berkata, PN harap dapat memberi tawaran yang lebih baik untuk rakyat dalam bajet tersebut sekiranya menang PRU-15.

“Sekiranya PN mentadbir negara dan menang pilihan raya, kita bukan setakat nak melaksanakan perkara itu, kalau ada perkara yang perlu kita perbaiki dan perlu ditambah baik daripada segi strategi, pengurusan kewangannya dan tumpuan fokus kumpulan kumpulan tertentu, kita akan laksana jauh lebih baik daripada itu.

“Apa yang agak kurang pasti ialah tentang keupayaan sebenar kerajaan untuk mengurus belanjawan itu kerana sebahagian besar peruntukan itu ialah untuk membayar gaji ‘operating expenditure’ dan berbaki lagi untuk pembangunan yang agak jauh lebih kecil,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here