Warisan sasar bertanding lima negeri di Semenanjung pada PRU-15

0
64

PARTI Warisan (Warisan) akan bertanding di Semenanjung iaitu di Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Johor pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), kata Presidennya, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal.

“Itu antara negeri-negeri yang kita sudah putuskan untuk bertanding, bukan semuanya,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis beramah mesra bersama masyarakat Kawasan Parlimen Kalabakan di Kampung Murut, Ulu Kalabakan, dekat Tawau, hari ini.

Bercakap mengenai kerusi Parlimen Kalabakan, beliau mahu kawasan itu kekal milik Warisan yang kini disandang ahli Parlimennya, Ma’mun Sulaiman.

“Insya-Allah kita pastikan ia kekal dan kita berusaha. Saya sudah maklumkan dengan kepimpinan kita jangan terlalu selesa sangat, turun ke bawah rayu undi sehingga ke penghujungnya,” katanya.

Sehubungan itu, jika mandat diberikan sekali lagi kepada Warisan untuk memerintah semula, bekas Ketua Menteri Sabah itu memberi jaminan akan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk terutama belia di Kalabakan.

“Di kawasan ini (Kalabakan) semasa jadi kerajaan, kita telah kenal pasti hampir 10,000 hektar tanah untuk penanaman makanan iaitu sebagai jaminan makanan bukan untuk Malaysia tetapi untuk rantau ini.

“Ini kerana tanah di kawasan Kalabakan ini subur, sesuai untuk kita tanam pelbagai tanaman bagi menjamin bekalan makanan.

“Jadi saya melihat jika perkara ini dapat dilaksanakan, mereka (penduduk) tidak perlu berhijrah ke tempat lain untuk mencari pekerjaan kerana sudah ada kerja di sini,” katanya memetik laporan Sinar Harian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here