KPDNHEP rampas 600 minyak masak peket

0
100

SATU sindiket yang melakukan kegiatan menyorok minyak masak peket bersubsidi di Kuching terbongkar selepas anggota penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Sarikei di Jalan Jelutong Barat, Kuching semalam.

Serbuan tersebut dilakukan di sebuah kediaman dan hasilnya berjaya merampas 600 kilogram minyak masak peket dengan nilai pasaran RM1,500.

Ketua KPNHEP Cawangan Sarikei, Mohamad Zawawi berkata, siasatan awal kita mendapati premis kediaman tersebut tidak memiliki lesen sebagai stor simpanan minyak masak.

“Malah premis berkenaan tidak mempunyai lesen sah untuk menyimpan barangan kawalan dalam kuantiti yang banyak.

“Serbuan tersebut turut disertai pihak Cawangan Khas Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi memastikan bekalan barang kawalan seperti gula, minyak masak dan tepung gandum serta barang keperluan asas mencukupi di pasaran,” katanya memetik laporan Astro Awani, hari ini.

Katanya, operasi itu juga bertujuan mengelak berlakunya aktiviti penyelewengan melalui aktiviti menyembunyi barang-barang kawalan.

Mana-mana individu atau peniaga yang melanggar undang-undang terutamanya melibatkan penyelewengan barang kawalan bersubsidi katanya, boleh diambil tindakan di bawah Akta Kawalan Bekalan (AKB) 1961.

“Jika sabit kesalahan, mereka boleh didenda tidak lebih RM1,000,000 manakala bagi kesalahan berikutnya tidak melebihi RM3,000,000.

“Bagi orang perseorangan, mereka berhadapan penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya sekali manakala bagi syarikat, denda tidak melebihi RM2,000,000 manakala bagi kesalahan berikutnya tidak melebihi RM5,000,000,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here