Pengundi muda semakin dekat, mesra PN Terengganu

0
323

MOHD LAZIM ENDUT

BAHANG Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) semakin hangat diperkata dan diperbualkan oleh pelbagai lapisan masyarakat di negara ini.

Di sana sini sama ada dari kalangan orang politik, penganalisis sehingga kepada nelayan yang sedang menjahit pukat di hujung kuala terus bercakap mengenai topik tersebut.

Walaupun sehingga ini kerajaan yang memerintah masih belum memberi jawapan berhubung bilakah parlimen bakal dibubarkan, namun beberapa isu berbangkit kebelakangan ini dianggap sebagai ‘signal’ atau bayangan bahawa PRU-15 sudah semakin hampir.

Malah, ada pemimpin parti serta pengalisis politik menjangkakan PRU-15 akan diadakan pada tahun ini juga.

Sebab itulah, kalau diperhatikan kebanyakan parti politik di negara ini sebenarnya sudah membuat persiapan awal bagi menghadapi sebarang kemungkinan yang bakal berlaku.

Ia termasuklah parti-parti di bawah Perikatan Nasional (PN) Terengganu yang menyasarkan untuk meraih kemenangan besar di negeri ini pada PRU-15 kali ini.

Sepertimana kata Timbalan Pengerusi Satu PN Terengganu, Senator Datuk Razali Idris sewaktu bercakap dengan WartaRakyat baru-baru ini, pihaknya sentiasa bersedia dan sejak dari awal lagi telah membuat persiapan ke arah itu dengan mengadakan pelbagai aktiviti untuk mendekati rakyat.

Razali Idris
Datuk Razali Idris

Berdasarkan keharmonian serta perpaduan erat dalam PN, Razali yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu serta Pengerusi Bersatu Terengganu membayangkan gabungan itu melalui tiga gabungan parti, iaitu Bersatu, Pas dan Gerakan dijangka terus kekal memerintah negeri ini.

Keyakinan itu adalah berdasarkan kerjasama serta sambutan luar biasa diberikan masyarakat khususnya ketika pelancaran PN peringkat Negeri Terengganu oleh Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang diadakan di perkarangan Masjid Rusila Marang baru-baru ini.

Selain itu faktor penerimaan rakyat Terengganu terhadap PN juga dianggap suatu perkembangan amat membanggakan.

Bagi Razali kehadiran lebih 10,000 orang pengujung termasuk anak-anak muda yang pertama kali menjadi daftar pemilih disifatkan sebagai satu fenomena baharu dalam dunia politik mutakhir ini.

“Sejak kebelakangan ini semakin ramai anak-anak muda berusia 18 tahun mulai dekat dan mesra dengan kita.

“Apa yang menarik,

mereka datang bertanya kepada kita untuk membantu menjayakan setiap aktiviti secara sukarela tanpa meminta sebarang upah.

“Kita amat bangga dengan sumbangan mereka dan konsep inilah yang akan terus kita terapkan dalam PN Terengganu,” jelas Razali.

Selain anak-anak muda, PN Terengganu juga akan terus mempergiatkan usaha untuk mendekati para pengundi atas pagar agar memilih gabungan tersebut pada PRU-15 nanti.

Dalam PRU-14 pada Mei 2018 lalu, parti Pas yang memenangi majoriti dua pertiga berjaya mengambil alih tampuk pemerintahan kerajaan negeri daripada Barisan Nasional (BN) dengan kemenangan di 22 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan enam kerusi Parlimen.

BN Terengganu hanya memenangi 10 daripada 32 kerusi DUN di mana dua daripada lapan kerusi Parlimen iaitu Besut dan Hulu Terengganu.

Kemenangan itu secara tidak langsung mengulangi kejayaan Pas yang pernah membentuk kerajaan negeri pada PRU-10 tahun 1999.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here