Pegawai kanan polis, 4 individu terlepas hukuman mati

0
33

MAHKAMAH Tinggi Seremban hari ini melepas dan membebaskan seorang pegawai kanan polis serta empat individu daripada tuduhan membunuh tiga lelaki, tujuh tahun lalu.

Keputusan itu membuatkan tertuduh, pegawai polis, S. Selvakumar, 45, tiga beradik yang juga peniaga besi buruk, N. Rajasakanan, 43, N. Sureshkannah, 42 dan N. Thanabalan, 35 serta seorang pemandu lori, R. Veeramuthu, 56, terlepas daripada hukuman mati.

Hakim Datuk Azman Abdullah membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap mereka.

“Mahkamah mendapati pihak pendakwaan gagal untuk membuktikan kes prima facie terhadap kelima-lima orang kena tuduh (OKT) dan melepaskan serta membebaskan mereka tanpa dipanggil untuk membela diri.

“Adalah tidak selamat untuk bergantung kepada keterangan saksi utama pendakwaan dan keterangan di bawah Seksyen 27 Akta Keterangan atas penemuan mayat-mayat tersebut juga tidak boleh diterima kerana pihak polis terlebih dahulu menjumpai mayat-mayat tersebut dan bukan ditunjukkan oleh kesemua OKT,” katanya pada prosiding pendengaran keputusan kes, lapor Harian Metro.

Mengikut pertuduhan, kelima-lima mereka didakwa membunuh K. Thinesh, M. Tansewaran dan P. Kartisan antara pukul 6 pagi hingga 11 malam di atas bukit dalam kawasan kebun kelapa sawit di Jalan Seremban-Mantin pada 25 Februari 2015.

Pertuduhan ke atas mereka dikemukakan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun yang sama yang memperuntukkan hukuman mati jika sabit kesalahan.

Sepanjang perbicaraan bermula Januari 2020, 20 saksi termasuk Pakar Patalogi dan Antropologi Forensik Universiti Kebangsaan Malaysia dan Pakar Forensik Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ) dipanggil untuk memberi keterangan.

Dalam kes ini, Selvakumar diwakili peguam, Datuk K.L. Chee manakala Sureshkannah dan Thanabalan diwakili peguam, Haresh Mahadevan dan Ramzani Idris.

Sementara itu, Veeramuthu dan Rajasakanan pula diwakili peguam, Paul Krihsnaraja dan Amy Chong.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Rahimah Abd Majib.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here