Sindiket pernikahan ‘Ustaz Zul’ tumpas

0
123

JABATAN Agama Islam Perak (JAIPk) menumpaskan sindiket nikah tanpa tauliah yang menggunakan surat nikah Thailand disyaki palsu di kawasan Chepor, Ipoh, Perak baru-baru ini.

Serbuan kira-kira jam 9.30 malam yang dilakukan Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Syariah itu membawa kepada penahanan lelaki dikenali ‘Ustaz Zul’ berusia 50 tahun.

Menurut Pengarah JAIPk, Datuk Mohd Yusop Husin, hasil serbuan pihaknya telah menahan 16 individu termasuk isteri dan anak kepada lelaki terbabit yang mendakwa dirinya sebagai jurunikah yang mempunyai tauliah.

“‘Ustaz Zul’ ditahan ketika sedang menikahkan sepasang pengantin yang berasal dari Klebang di sini.

“Pernikahan tersebut yang dibuat tanpa melalui prosedur yang betul kerana ingin mengelak daripada pengetahuan isteri pertama,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu, lapor Astro AWANI.

Tambah Mohd Yusop, sebanyak 15 keping surat nikah Thailand atas nama pelbagai pasangan juga telah dirampas hasil serbuan berkenaan.

“Siasatan awal mendapati sindiket itu mengenakan bayaran antara RM4,500 hingga RM6,000 untuk menguruskan pernikahan secara rahsia dan menggunakan surat nikah Thailand untuk mengaburi mata pihak berkuasa,” katanya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 40 Enakmen Keluarga Islam (Perak) 2004 atas kesalahan akad nikah tanpa kebenaran yang memperuntukkan hukuman denda dan penjara.

“Tindakan undang-undang akan diambil terhadap sesiapa sahaja yang terlibat dan akan dibawa ke muka pengadilan.

“Orang ramai dinasihatkan supaya tidak terlibat dengan pernikahan sindiket yang kononnya sebagai jalan mudah untuk mendapatkan pernikahan terutamanya secara poligami,” katanya.

Jelasnya, kesan terhadap jalan ringkas yang diambil itu bukan sahaja pada kerugian wang, tetapi ia turut merosakkan nasab keturunan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here