Warga Bangladesh mengaku salah beri suapan kepada polis

0
289

MAHKAMAH Sesyen Ipoh hari ini menjatuhkan hukuman denda RM3,000 terhadap seorang lelaki warga Bangladesh atas tuduhan pilihan memberi suapan berjumlah RM200 kepada seorang anggota polis, Februari lalu.

Tertuduh, Sirajul Nojrulislam, 42, selepas mengaku salah atas pertuduhan yang dibacakan dalam bahasa Hindi di hadapan Hakim M. Bakri Abd. Majid, lapor Sinar Harian.

Beliau turut mengarahkan tertuduh yang merupakan pekerja kilang menjalani hukuman sebulan penjara jika gagal membayar denda berkenaan.

Mengikut kertas pertuduhan, tertuduh didakwa telah memberi wang tunai RM200 kepada anggota polis berpangkat koperal sebagai balasan supaya tidak mengeluarkan saman kerana tidak memakai topi keledar ketika menunggang motosikal.

Ia merupakan satu kesalahan di bawah Kaedah-Kaedah Motosikal (Topi Keledar) 1973 dan kesalahan itu dilakukan di Jalan Batu 10, Segari di Manjung pukul 5.20 petang pada 17 Februari lalu.

Pertuduhan yang dilakukan mengikut Seksyen 214 Kanun Keseksaan itu dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Maziyah Mansor manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Mahkamah turut memerintahkan wang rasuah berjumlah RM200 berkenaan dilucuthakkan kepada kerajaan di bawah Seksyen 40(1)(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here