Saman RM1.1 trilion, Elon Musk didakwa tipu skim piramid Dogecoin

0
166

Elon Musk disaman sebanyak USD258 bilion (RM1.1 trilion) oleh pelabur Dogecoin kerana didakwa terlibat dalam skim pelaburan piramid mata wang kripto.

Pengadu, Keith Johnson mengemukakan tuntutan saman di Mahkamah Tinggi Manhattan, lapor Utusan Malaysia.

Saman kelompok itu turut difailkan terhadap Musk yang merupakan pemilik syarikat penerokaan angkasa lepas, SpaceX dan syarikat kereta elektrik, Tesla.

Musk didakwa bertanggungjawab mempromosikan Dogecoin bagi mengaut keuntungan diri sendiri sehingga mengakibatkan kerugian kepada pelabur lain selepas nilainya turun mendadak.

Nilai saman yang dituntut oleh Johnson adalah tinggi kerana mewakili semua pelabur Dogecoin sejak April 2019.

“Defendan sedar sejak 2019 Dogecoin tidak mempunyai nilai lagi mempromosikan Dogecoin bagi mendapatkan keuntungan daripada dagangannya.

“Musk menggunakan gelaran sebagai individu terkaya dunia bagi mengendalikan dan memanipulasi Skim Piramid Dogecoin untuk menjana keuntungan, pendedahan dan hiburan,” tulis aduan itu.

Saman tersebut turut mengundang reaksi daripada pelabur terkenal seperti Warren Buffett, Bill Gates dan bilionair lain yang mempersoalkan nilai mata wang kripto.

Nilai mata wang kripto utama sedang jatuh mendadak akhir-akhir ini kerana ketidakstabilan ekonomi dengan inflasi dapat dilihat di seluruh dunia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here