Kes HFMD di Pahang terus meningkat, 6 kali ganda berbanding tahun lepas

0
23

KES penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) di Pahang masih menunjukkan peningkatan sepanjang minggu ini dan situasi itu dijangka akan terus meningkat jika langkah-langkah pencegahan tidak diambil.

Sebanyak 1,288 kes HFMD dicatatkan sehingga 12 Mei berbanding 1,142 kes setakat 7 Mei, kata Pengarah Kesihatan Pahang Dr Nor Azimi Yunus.

Ini menunjukkan peningkatan lebih enam kali ganda berbanding tempoh sama tahun lepas, yang mencatatkan hanya 200 kes.

“Sebanyak 138 kes atau 10.7% dikenal pasti hasil daripada penularan yang berlaku di 27 buah taska, tadika dan prasekolah seluruh negeri, manakala 1,150 kes (89.3%) berlaku secara sporadik,” kata Nor Azimi, menurut laporan Sinar Harian.

Menurutnya, tiada rawatan khusus atau rawatan alternatif untuk merawat jangkitan HFMD dan rawatan yang diberikan hanya untuk mengurangkan gejala.

“Tindakan pencegahan adalah kaedah terbaik bagi mengelakkan jangkitan HFMD,” katanya.

Beliau turut menasihatkan pesakit untuk minum banyak air kosong bagi mengelakkan dehidrasi sepanjang tempoh jangkitan dan rehat secukupnya, selain mengamalkan pemakanan yang sihat dan mengekalkan kebersihan di rumah dan persekitaran.

“Orang ramai dinasihatkan untuk mengambil langkah pencegahan bagi mengurangkan risiko dijangkiti, antaranya basuh tangan dengan sabun dan air bersih selepas menggunakan tandas, sebelum menyediakan makanan, selepas menukar lampin dan mencuci najis kanak-kanak,” katanya.

Ibu bapa turut dinasihatkan segera membawa anak-kanak ke klinik atau hospital terdekat jika mereka mengalami gejala jangkitan.

Pengusaha dan penjaga di taska, tadika, tabika dan prasekolah turut diminta agar sentiasa memastikan kebersihan premis, terutamanya peralatan dan perkakasan yang digunakan kanak-kanak.

“Saringan juga perlu dibuat di pintu masuk bagi memastikan kanak-kanak yang hadir tiada tanda-tanda jangkitan HFMD,” kata Nor Azimi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here