Budak perempuan dikhuatiri lemas di sungai

0
333

SEORANG kanak-kanak perempuan dikhuatiri lemas ketika menyeberang Sungai Melangkap bersama-sama ibunya di Kampung Melangkap Darat, Kota Marudu, pukul 4 petang semalam.

Mangsa berusia 10 tahun dikatakan hilang akibat dibawa arus manakala ibunya sempat menyelamatkan diri sebelum kejadian itu dilaporkan kepada pihak bomba pada pukul 6.04 petang.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Marudu Rony Sikawan berkata, seramai tiga anggota bomba dikejarkan ke lokasi yang terletak sejauh 35 kilometer dari BBP Kota Marudu.

“Menurut maklumat, kanak-kanak itu hilang ketika menyeberang sungai selepas pulang dari kebun bersama ibunya.

“Ketika menyeberang sungai, tiba-tiba kepala air datang menyebabkan kanak-kanak itu hanyut manakala ibunya berjaya ke tepi sungai,” katanya memetik laporan Sinar Harian, hari ini.

Beliau berkata, usaha mencari dan menyelamat (SAR) mangsa segera dilakukan namun terpaksa ditangguh berikutan laluan masuk ke rumah mangsa dinaiki air.

“Operasi ditangguh pada pukul 7.30 malam kerana anggota bomba terpaksa berjalan kaki ke lokasi kejadian dan ketika itu laluan ke rumah mangsa sudah dinaiki air.

“Operasi disambung semula hari ini dan maklumat lanjut akan dikemas kini dari masa ke masa,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here